Flygplatssäkerhet ökar

Dagen har varit som den var. God, får jag väl säga. En hel del tid ägnades åt att stå i en lekpark och gunga ungarna samt lyfta upp dem till högre och högre rutschkanor. Framåt kvällningen blev vi bjudna på kaffe hemma hos ett par bekanta. En kopp kaffe och lite godsaker samt trivsam samvaro med intressanta samtal.

På TV visades ett tal som president al-Sisi höll inför ett fullsatt auditorium. Tydligen berättade han om att Egypten nu har slutit avtal med en brittisk internationell konsultfirma som specialiserat sig på säkerhetsanalyser. Denna firma ska nu gå igenom säkerheten på flygplatserna i Kairo och Sharm el-Sheikh.

Det kanske kan behövas. Det var ju från den senare flygplatsen som det ryska planet lyfte och som efter cirka en halvtimme sprängdes i luften. I och för sig förnekar Egypten att det ska finnas en koppling mellan det terrordådet och att landet nu engagerar utrikes expertis för att gå igenom säkerheten. Men självfallet finns det en sådan koppling. Det tog ju inte lång stund innan den ryske presidenten Vladimir Putin förbjöd flygningar till Egypten och Storbritannien gjorde likadant.

Dessa förbud har mycket kraftigt inverkat negativt på turistströmmen till landet. Innan dådet hade den börjat ta sig igen och de flesta turisterna kommer just från Ryssland och Storbritannien. Nu blev det ett nytt tvärstopp i turistflödet och det är verkligen inte positivt för den egyptiska ekonomin.

I våra delar av världen ses ju presidenten i det här landet som mer eller mindre en diktator som kväser och fängslar oppositionen och som stryper de media som vågar ha en annan åsikt än den som regimen anser vara den rätta. Men här i Egypten har jag under den vecka som jag varit här inte träffat en enda människa som tycker annat än att presidenten är väldigt bra. Självklart finns det säkerligen en opposition, men det är inte någon större chans att jag träffar på någon från den under min tid här.

Men så långt är klart att Egypten har väldigt mycket att bevisa innan turisterna vågar sig tillbaka. Ett gott rykte som turistland raseras väldigt snabbt när det bränner till och blir svåra oroligheter. Det tar en väldig tid innan situationen blir som den var tidigare – om den någonsin kommer att bli det. Landet är ju uppe i snart 90 miljoner invånare och det vill verkligen till om regimen ska kunna återskapa jobb och därmed bibehålla ett någorlunda socialt lugn. I längden går det definitivt inte att med stark polis- och militärmakt hålla locket på en småputtrande gryta.

Jag noterar också att pensionärerna ska få ett ekonomiskt lyft nästa år. 430 spänn mer i månaden talas det om. Det är välkommet, men glöms säkert bort till dess att den så kallade bromsen slår till igen.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.