Löfven och ansvaret

Så här dagen före julafton är det verkligen inte mycket julstämning här nere i Kairo. I en del affärer finns det förstås handlare som gör sitt bästa för att slå mynt av helgen. Men stämning – nej, det får man leta efter. Å andra sidan saknar jag det inte särskilt mycket.

Mina jular har – i alla fall sedan 1976 när jag blev chefredaktör på Nynäshamns-Posten – mest bestått av arbete. När alla andra var lediga och det hela tiden händer saker i samhället så fanns det bara en kvar som kände ansvaret för att täcka dessa händelser. Och det blev jag. Alternativa julfiranden, jourarbetare på polis och räddningstjänst, vård- och omsorgsinrättningar – ja, det finns precis lika mycket att skriva om under helgdagar som under andra dagar. Det politiska ligger förstås stilla, så det får undantas.

Självklart har det under åren varit stora sammandragningar av släkt och vänner och det har varit jättekul. Men allt har sin tid och nu är julen en högtid som – för mig – är mest som alla andra dagar.

Dagen har varit god. Tvillingarna hade vi på morgonen, men sedan har vi både hunnit med att koppla av och uträtta en hel del ärenden. Jag hann med att skriva en artikel i morse också och under tiden som är kvar här i Egypten är det ytterligare en handfull artiklar som ska skrivas. Det tycker jag är väldigt kul. Och det visar – än en gång – på hur fantastisk tekniken är. Faktiskt kan man sitta varhelst i världen där det finns uppkoppling och skriva som om man vore hemma. Det gäller bara att anpassa sig till eventuella tidsdifferenser.

Regeringen har ju fått mycket kritik i höst för hur den har hanterat det som vi kallar för flyktingkrisen. Nu står det klart att statsminister Stefan Löfven redan två månader efter maktövertagandet förra året, 11 december, flyttade ansvaret för krishanteringen i regeringen från sig själv till justitiedepartementet. I praktiken är det inrikesminister Anders Ygeman som är ansvarigt statsråd och det förklarar förmodligen varför det är han som så ofta har framträtt i medierna för att svara på frågor om flyktingsituationen och de påfrestningar som den orsakat på samhället.

Att Stefan Löfven inte vill ta ansvar är faktiskt anmärkningsvärt. Det var ju efter tsunamikatastrofen och den dåvarande regeringens senfärdighet som utredningar tillsattes och utmynnade i att Kansliet för krishantering inrättades direkt under statsministern 2008. Kansliet har 40 anställda och det är alltid bemannat för att snabbt kunna ingripa om något inträffar.

Ansvaret för den grupp som ska samordna krisinsatser fick den statssekreterare under statsministern som leder arbetet i Statsrådsberedningen. Även det ändrades i december förra året när statssekreteraren i justitiedepartementet fick det ansvaret.

Ändringen är mycket anmärkningsvärd. Inte minst därför att inrikesminister Anders Ygeman som ansvarigt statsråd knappast har befogenhet – om än säkert auktoritet – att beordra sina statsrådskolleger till ingripanden som kan bli nödvändiga under en kris.

Det skulle vara trevligt om statsminister Stefan Löfven i medierna kan förklara varför han ändrade något som fungerat och som de allra flesta varit överens om varit nödvändigt för att regeringen ska kunna ingripa med kraft om och när något händer. Om han gör det så tror jag att det blir en väldigt krystad förklaring. Dessutom är det inte alls säkert att han gör det; statsministern verkar inte vara särskilt villig att ge intervjuer eller förklara sin politik.

Jag har hört av en vän i Skellefteå att det har snöat väldigt i morse. Det är bra. Ni som är kvar i stan förtjänar väl en vit jul och om inte annat så är det kul för alla barn.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.