Mat och allvarligt snack

Så har ännu en julafton spenderats i Kairo. En lugn och skön dag där vi först besökte en ny del av Rehab-området som kallas för City Square. En lång rad restauranger och fik, lite affärer och ett par träningsanläggningar. Snyggt, prydligt och väldigt dyrt. Väldigt, väldigt dyrt för att vara i Egypten. Tre juice och tre kaffe blev nästan 190 spänn. De priserna är man inte precis van vid här nere där man på lite mindre eleganta fik får en kopp kaffe för sex-sju kronor. Nåja, är det julafton så är det julafton.

Vi var bortbjudna på mat i kväll. Fullt hus med tolv vuxna och sju barn i ett rum och vi käkade fisk i olika former. Dock inte lutfisk (undrar vad de skulle ha tyckt om sådan?) men andra historier som var grillade och tillagade på olika sätt. Gott. Och på det sötsaker samt tårta och kaffe och te. Sex timmars glad gemenskap med trevliga människor är inte fy skam. Och det var tal om det mesta kunde jag gissa mig till – politik i form av den egyptiske presidenten samt hans kolleger i Ryssland och USA, väder samt de kommande – förmodligen – vattenproblemen i Egypten. Etiopien vill ju bygga en stor damm för att samla upp vatten från Nilen. Etiopierna vill fylla dammen under två års tid, men då blir det inte tillräckligt med vatten till de 90 miljoner egyptierna, som dock kan tänka sig att Etiopien får fylla dammen under sju år i stället. Det verkar dock inte vara så att etiopierna har tålamod så länge.

Den frågan har definitivt potential att starta ett krig. Torkan blir bara värre i den här delen av världen i takt med att uppvärmningen av jorden sakta ökar. Kampen om vattnet kommer att bli hårdare och kommer att orsaka konflikter. Det är jag helt övertygad om och det verkar på våra vänner här i Egypten som att en kommande konflikt redan är ett faktum.

Det var dock en av våra vänner som anser att egyptierna är väldigt duktiga på att slösa med de dyrbara dropparna. Om alla egyptier bara sparade en liter vatten om dagen så skulle 90 000 kubikmeter vatten sparas varje dag.

Vi kom också in på det här med energiförsörjning. För min personliga del är jag så förvånad över att det inte finns solpaneler överallt. Varje dag bjuder ju på sol – i stort sett. Varje hus skulle vara självförsörjande med energi om det sattes upp paneler på taken och kanske på fasaderna. Vindkraftparker skulle inte skämma ökenlandskapet särskilt mycket (tycker jag) och det skulle också ge ordentliga tillskott av billig energi.

Ytterligt förvånande är det också att Egypten har försummat att införa den kända tekniken – på tal om vatten och vattenbrist – att avsalta havsvatten. Den tekniken finns i Israel och på många håll i den så kallade arabvärlden. Men inte i Egypten där man lutat sig tillbaka i förvissningen att vattnet i Nilen aldrig av något skäl kommer att sina.

Nej, goa vänner. Dagen har varit helt OK. Jag hoppas innerligt att den har varit det också för er.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.