Ikea och arkeologfynd

En lugn och fin dag har det varit i dag. Vinden var dock lite kall så det gick inte att sitta i skjortärmarna. I morgon har de siat om regnskurar och på fredag blir det bara 14 grader. Varmt. Det är gott nog, men det blir nog så att en tröja åker på under kavajen. Om alla planer går i lås kommer vi visserligen att göra vårt premiärbesök på Ikea här i Kairo.

Jag tror att det varuhuset går väldigt bra. Dagligen ser vi flera bilar som kommer hit till området. Servicen skiljer sig från den hemmavid. Här är det minsann inte några som monterar sina platta paket själva. Utan här kommer det en bil, personal som bär upp grejerna och packar upp dem och sedan monterar dem. Jag har inte en aning om det ingår i priset eller om man får betala extra för det. Oavsett vilket gör varuhuset goda affärer kan jag tänka mig och det är väl bara en tidsfråga innan det öppnar ett eller flera varuhus till här i stan. Det är ju uppskattningsvis 22 miljoner människor som bor här. Alla har väl i och för sig inte ekonomi att köpa sina möbler på Ikea, men de som har råd är tillräckligt många för ytterligare ett eller flera varuhus.

Mitt intresse för Ikea är om de har svensk mat på restaurangen – ja, förutom fläskfärs eller blandfärs i köttbullarna då. Hoppas innerligt att de har lingonsylt som jag då kommer att presentera för våra egyptiska vänner.

Mer om Egypten. En internationell grupp arkeologer som leds av Maria Nilsson från Lunds universitet har varit nere i södra Egypten och grävt i ett hittills outforskat område sedan 2012. Nu har häftiga fynd gjorts. i stenbrottet Jabal al-Silsila har man grävt fram ett otal så kallade falska gravar. Men så hittade man i två helgedomar inte mindre än sex statyer. Två i en helgedom och fyra – en hel familj – i den andra. Dessa helgedomar, eller falska gravar, har tidigare varit fyllda med slam och dy från den regelbundet översvämmade och närbelägna Nilen.

Statyerna är uthuggna i sandstenen och är omkring 3 400 år gamla. Familjen som hittades som statyer i sandstenen tillhörde eliten under den kvinnliga faraon Hatshepsut. I och med att man arbetar i ett stenbrott, som på den tiden försörjde landets byggnadsprojekt med sten, får man också en bild av hur den vanliga egyptiern och arbetaren på den levde samt vilka metoder man använde och hur stenen transporterades. Vilket förstås skedde så mycket som möjligt på Nilen, tänker i alla fall jag.

Det måste vara häftigt som arkeolog att göra sådana här upptäckter. Men så är det väl alltid i all forskning. Åratal av jobb innan man hittar något som man hoppats eller trott på. Maria Nilsson tror att det som nu hittats kommer att generera en viss turistström – några har redan letat sig dit – men vill inte att turisterna ska bli alltför många eftersom fynden är ganska sköra.

Ja, det var väl allt för den här gången och för den näst sista dagen på detta år.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.