Sista dagen

Så har den sista hela dagen spenderats i Kairo innan vi påbörjar hemresan i morgon. Vi har blivit lovade skjuts av en av våra vänner och det blir en tuff start på resan. Det brukar bara få plats en resväska i bagaget på bilen, så det blir till att ha den andra i knäna och övriga passagerare får ha handbagaget i sina knän. Det går det också. Det mesta går här i landet när det gäller att packa in folk och prylar i bilar.

Jag har jobbat på förmiddagen och sedan var vi på klubben ett tag innan vi begav oss den delen av området som hyser restauranger och snabbmatsställen. Det blev besök på KFC och lite kryddad kyckling med strips. Gott. Kladdigt. Och efter det har det bara handlat om att packa väskorna så klokt som möjligt. Biljetter och pass vet vi var de är.

Det har kärvat till sig ordentligt mellan Iran och Saudiarabien under de senaste dagarna. Den direkta anledningen är att Saudiarabien i en massavrättning också tog livet av shiamuslimska ledaren Nimr al-Nimr, som var dömd för terrorbrott. I Iran hotar nu ayatollan Khamenei en ”gudomlig hämnd” på saudiska politiker. Saudiarabien har svarat med att kasta ut alla iranska diplomater från sitt land och runt om i Mellanöstern är protesterna massiva mot de dödsstraff som nu fullföljts.

I och för sig ska väl inte Iran förhäva sig. Det landet tar livet av betydligt fler oppositionella än vad Saudiarabien gör. Båda länderna är i det avseendet lika goda kålsupare. Det som är illavarslande är emellertid att spänningen trappas upp mellan de båda länderna och man kan verkligen befara att det inte kommer att sluta särskilt fredligt. Länderna är ju redan delaktiga på olika sidor i kriget i Syrien och engagemanget där har redan tidigare frestat på relationerna mellan länderna.

Båda länderna har ju ambitionen att vara det främsta i regionen, men i botten ligger också den ökade fiendskapen mellan shia- och sunnimuslimer. I långa tider har dessa sidor av islam kunnat leva sida vid sida men under senare tid har det blivit allt kärvare och det runt om i de arabiska länderna.

Vi får väl tro och hoppas att länderna inte drabbar samman i ett fullskaligt krig, vilket på alla sätt skulle förvärra den redan dåliga situation som många länder här i regionen befinner sig i.

Dessa ord får räcka för i dag. Kanske, kanske att jag hinner skriva något i morgon innan jag packar ner datorn. Men troligast blir det ingenting och då skriver jag förmodligen inte något förrän på tisdag kväll när vi förhoppningsvis har nått Skellefteå.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.