Turkiet och Israel

Jag har skrivit om det tidigare. Åtskilliga gånger. Och gör det nu igen. Säger det igen.

Jag verkligen avskyr och hatar kyla och vinter. Vissa vinterdagar kan vara fantastiskt vackra och det finns självklart en tjusning i och med våra fyra årstider. Men oviljan att möta vintern blir bara större för varje år som går. I dag – fallande snö och fallande temperatur samt en vind som i byarna kunde nå upp till åtta-tio meter i sekunden.

Men snart har ännu en dag gått och för varje dag som går kommer vi närmare våren och plusgraderna. Ljuset blir några minuter längre varje dag också. Det går åt rätt håll, även om det är svårt att inse det när hjärnan blockeras av aggressivt tänkande mot vintern som sådan.

Ett nytt terroristdåd har inträffat. Denna gång i Istanbul. En självmordsbombare tog med sig minst tio personer i döden på torget utanför den världsberömda så kallade Blå moskén. 15 personer sägs vara skadade. Samtliga, eller i alla fall de flesta, var turister. Det är tydligen en strategi som de islamistiska våldsorganisationerna använder sig av: ta död på turister, så sinar turistströmmen och landet förlorar inkomster. Det är tydligt i Turkiet, Egypten och Tunisien för att nämna några länder.

Vår utrikesminister Margot Wallström efterlyste i dag i riksdagen en grundlig och trovärdig undersökning av om Israel har gjort sig skyldigt till så kallat utomrättsligt dödande. Hon har talat om det tidigare utan att då nämna Israel, men det väckte en väldigt hård reaktion från Israel. I dagens debatt mot Folkpartiledaren Jan Björklund var det inte någon tvekan om vilket land som Margot Wallström talade om och reaktionen från Israel är om möjligt ännu hårdare nu.

Detta trots att Margot Wallström ”bara” nämner att hon gärna ser en utredning om detta och som motiv hänvisar till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein och vad han har sagt om de senaste månadernas våld i området.

Jag tycker att Margot Wallström gör rätt. Så länge jag kan minnas har jag hävdat att Israel förvisso har rätt att försvara sig. Men jag anser att det är orätt av landet att ägna sig åt den av internationella organ konstaterade illegala bosättningspolitiken liksom det orätta i att ockupera Västbanken som ju är det som ska vara Palestina. Israels svar på det minsta som landets regering och myndigheter uppfattar som angrepp på Israel eller israeler är och har varit oproportionellt. Nog är det en grund för en ordentlig utredning.

Det är lite synd att Israels regering reagerar som den gör på det minsta lilla ifrågasättande av vad den gör och kan tänkas ha gjort eller kan tänkas göra. Det visar om inte annat – enligt min åsikt – att det finns grund för kritiken.

Under de senaste dagarna har det skrivits mycket om de tydligen omfattande sexuella ofredanden som unga flickor och kvinnor utsatts för på festivalen We are Sthlm. Både staden och polisen har känt till detta, men legat väldigt lågt och inte velat ta tag i de uppenbara problemen.

Det är sorgligt. I och med att man har gjort så – av olika skäl (bland annat för att staden inte vill att festivalens rykte ska ”solkas”) – har man också starkt bidragit till att förtrycket mot kvinnor och flickor får fortsätta. Jo, det är ett förtryck. Männen och pojkarna som utför dessa gärningar har helt tydligt inte förstått någonting av hur man uppför sig och tror sig stå över och vara bättre än halva mänskligheten.

I natt var jag ute och satte igång motorvärmaren och kupévärmaren. Den fick gå hela natten. I dag har vaktmästare Roger fixat i motorvärmarstolpen och därefter fungerade det i alla fall på eftermiddagen. Nu satsar jag på att den fungerar också i morgon bitti. Håll tummarna för det – ni som vill göra det.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.