Maktberusning

Tyvärr finns det väl inte någon anledning att vara förvånad. Förvånad över vad Aftonbladet har avslöjat när det gäller fackförbundet Kommunal. För medlemmarnas pengar har facket satsat på en restaurang, Metropol Palais, i Stockholm. Där har det varit underhållning i form av porrstjärnor som klätt av sig. Det förekommer kanske på andra uteställen i storstan också, men lite anmärkningsvärt är det eftersom Kommunal varit med och drivit en kampanj som ska förmå hotell att koppla ner eventuella porrkanaler.

Facket Kommunal har också byggt en konferensanläggning Marholmen där blöta julfester har ägt rum och där både Kommunala ordförande Annelie Nordström och förbundets tredje vice ordförande, tillika förbundskassören Anders Bergström bott gratis. Aftonbladet har redovisat fester för långt över 300 000 kronor och där bara spritnotan varit på över 100 000 kronor. Det handelsbolag som förbundet skapat och som äger och driver Marholmen och restaurangen har Anders Bergström som ordförande. Verksamheten har har gjort förluster under de senaste fyra åren på 100-tals miljoner kronor. Också det naturligtvis pengar som medlemmarna har förlorat.

Nu avgick Anders Bergström i dag. Han kände väl att det blev lite för mycket. I en intervju med Aftonbladet upprepar han på Ringholmskt manér att förbundets representation sker med måtta. Jo, jo. Förbundets ordförande Annelie Nordström vågar knappast visa sig men hänvisar till att hennes misstag är relativt små och att hon känner fortsatt förtroende från medlemmar, förtroendevalda och anställda.

Min reflektion är förstås att hon nog känner fel. Om man inte känner att man gör fel när man äter, dricker och bor för 100 000-tals kronor så har jag en bestämd känsla att man också känner fel när det handlar om medlemmarnas förtroende. Förmodligen vill hon inte lämna makten och intalar sig själv att hon är oumbärlig.

Det är så trist när sådana här saker händer. Men det är alls inte ovanligt. När insynen är dålig och det råder en kultur som bygger på ja-sägeri så slår det aldrig fel. Förr eller senare  låter sig dessa maktens män och kvinnor berusas av både makten och den alkohol som de konsumerar på medlemmarnas bekostnad. På något sätt tycks det som om de finner en anledning till och är i sin fulla rätt att göra vad som faller dem in, trots att de inte har vare sig anledning eller rätt att göra det utan att det ska få konsekvenser.

Självklart är medlemmarna i Kommunal skitförbannade nu. Många kommer att lämna sitt fackförbund och jag tycker att de gör rätt. Min bild av facket, av de erfarenheter som jag har gjort under åren, är inte vacker. Tunga organisationer där omsorgen om medlemmarna mest är något som man talar om. När det bränner till och facket verkligen behövs – ja, då brukar inte mycket hända. I decennier har jag kritiserat den fackliga rörelsen som nog mest finns kvar och till för sin egen skull och inte för medlemmarnas.

Nu kommer det kanske att bli någon skärpning i Kommunal. Åtminstone en tid. Säkert återkommer det i smygande form framöver. Och kanske är det likadant inom andra förbund. Förmodligen är det en liknande kultur på den andra sidan – hos arbetsgivarorganisationer. Jag skulle heller inte bli ett dugg förvånad om det i många företag där självsvåldiga ledningar anser sig stå över alla andra kostar på sig på ett sätt som snuddar vid överdådigt, men som effektivt kan döljas i bokföringarna.

Som ni säkert märker är jag ytterligt kritisk till och föga imponerad av diverse ledningar för företag och organisationer. Ja, det finns naturligtvis också inom såväl politiska ledningar i kommuner, landsting och stat som tjänstemannaeliten på dessa plan. Rättrådiga människor finns det alltför få av. Åtminstone när de har kommit en bra bit upp på respektive karriärstege.

Ja, så tycker jag. Om det nu är någon som är intresserad av att få veta vad jag tycker.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.