Väntat besked

Så kom beskedet som så många väntat på och så många har krävt – Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår. Men inte nu utan i samband med förbundets kongress i maj. Enligt en uppgift som cirkulerar lär hon få 2,1 miljoner kronor i så kallad fallskärm, vilket nog kommer att reta upp en och annan fackmedlem ytterligare.

Det som var så påtagligt under den presskonferens där hon meddelade sin framtida avgång, var det åtgärdsprogram som facket nu ska dra igång omedelbart. Det framstod som så tydligt att Kommunala förbundsledning inte har haft en aning om hur illa det varit i förbundet. Ägarstyrningen av vare sig konferensanläggningen eller restaurangen eller fastighetsbeståndet har varit minimal, spritkulturen har bara anammats och så vidare.

Nu är det tydligt, att döma av vad Nordström presenterade, att det i alla fall finns en insikt om att förbundet med sin ledning i täten har levt i en kultur som är helt ur tiden. Åtgärdsprogrammet tycks, som det i alla fall presenterades, vara riktigt och kan förmodligen framöver bidra till att åtminstone Kommunal kommer mer i takt med tiden och att deras kommersiella engagemang blir proffsigt skötta.

Därmed inte sagt att den tidigare kulturen, pampfasonerna, kommer att återkomma efter en tid. Genom åren har det ju varit åtskilliga uppvaknanden som snart återgått till de väl inarbetade och totalt accepterade ovanorna. Det är mycket som, så att säga, ”sitter i väggarna” i fackföreningsvärlden. Och det som sitter där försvinner inte efter en skandal. Inte heller efter två eller tre. Det återkommer med nya generationer ledare som tror sig kunna göra lite grann som de själva vill och detta i sin tur i en tro att de gör rätt.

Det är i mina ögon en smula märkligt att det vid dagens presskonferens inte klargjordes att också övriga förbundsledningen, styrelsen, förklarade att de har för avsikt att lämna sina poster. För visst är det så att hela styrelsen kollektivt bär ansvaret för det som har hänt och för att den destruktiva interna miljön har fått fortleva. Tydligen är det inte någon av styrelsens ledamöter – eller någon ledande tjänsteman (så vitt jag har noterat) – som har reagerat på excesserna som ledningen ägnat sig åt och i allra högsta grad stöttat.

Dagen för mig har erbjudit arbete, en härlig massage hos Lena Thall och så en del annat smått och gott. Det får jag vara nöjd med. Riktigt nöjd.

 

 

 

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.