Skadestånd till Boliden?

En miljon kronor. Så mycket vill den asylsökande från Boliden, som under stort polispådrag greps misstänkt för att planera terrorbrott, ha i ersättning från staten. Enligt advokaten Peter Ataseven har mannen mått dåligt och blir ständigt igenkänd eftersom hans bild publicerades över hela landet innan han greps. Också hans namn publicerades.

Svenska staten är njugg när det gäller att ge ersättning för frihetsberövanden som visat sig vara felaktiga. I samband med mordet på Anna Lindh greps en man och satt frihetsberövad i nio dagar. Han friades sedan helt och fick 150 000 kronor för de nio dygn som han var i fängsligt förvar. Mannen från Boliden satt bara i häkte och förhör under ett par dygn innan han släpptes fri och återvände till Boliden där han efter några veckor anordnade ett uppmärksammat och uppskattat knytkalas för hela Boliden.

Jag kan tänka mig att den här mannen inte själv har kommit på att lämna in skadeståndsanspråk mot staten. I alla fall inte med krav på en sådan stor summa. Det är nog mer på inrådan och under inflytande av hans advokat. En viss ersättning kommer han att få, men den kommer inte att landa på en miljon kronor.

En annan sak är vad han eventuellt kan klämma ut från medierna. Det är ju medierna som publicerat bilden av honom och gjort honom ”känd” på ett sätt som blev väldigt negativt för honom. Jag minns att när jag var ansvarig för Hudiksvalls-Tidningen under första hälften av 80-talet så fälldes vi, tillsammans med en lång rad tidningar, av Pressens opinionsnämnd för att vi publicerat en mindre text från TT som handlade om Clark Olofsson (som han hette då). Efter en sådan fällning kan den utsatte gå vidare och begära ersättning även från tidningarna, vilket dock inte skedde i just det här fallet. Clark Olofsson, som ju var journalistutbildad vid den tiden, ville väl bara markera på något sätt. Hudiksvalls-Tidningen fick i alla fall betala ett antal tusenlappar till opinionsnämnden för publiceringen av den felaktiga texten. Jag vill minnas att det var tiotusen vi betalade.

Så rådet till advokaten, som kanske vill ha mer jobb, är att granska allt som skrevs överallt i landet och dra igång en process som kan leda till mer skadestånd. Om det nu är så att Bolidenmannen vill fortsätta att stå i fokus för uppmärksamheten. Eller om det nu är advokaten som vill det.

Jag ser också i media att tio människor, sju poliser och tre andra, fick sätta livet till när polis och säkerhetsstyrkor skulle slå till mot ett ställe i Gizatrakten utanför Kairo där det misstänktes att en grupp från Muslimska brödraskapet höll till. Det var när en bomb skulle desarmeras som något tydligen gick fel. Gissningsvis kommer regimen att ytterligare öka insatserna för att få tag i så många sympatisörer till brödraskapet som möjligt. Det är ju, som det har blivit, inte regimens fel att något händer utan alltid någon annans och i det här fallet brödraskapet som allt mer trycks ner och blir en så kallad underjordisk rörelse.

På måndag är det fem år sedan revolutionen började och det ska bli intressant att se vad som händer då och under de närmaste dagarna. Jag har en känsla av och tror kanske att regimens hårda tag inte kommer att tillåta särskilt mycket i form av demonstrationer under årsdagen. Under åren har jag tyckt och trott mycket och långt ifrån allt har varit rätt. Så vi får se.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.