Handboll och Ryssland

Jag kan inte hjälpa det. Men jag måste börja också kvällens inlägg med sport. Vilken underhållning! Vilken spänning! Sverige blev det första laget som tog poäng av Danmark i handbolls-EM när laget alldeles nyss spelade 28-28 mot det duktiga och favorittippade danska laget. Sverige har genom åren bjudit på flera sådana här matcher och det är nog som de säger att landslaget blir bättre och bättre ju längre turneringen pågår. I början tappade man ju spelet helt i andra halvlekarna men lyckades ändå ta sig till mellanrundan i EM-slutspelet.

I morgon är det match mot Ungern och det blir en ny tuff uppgörelse. I potten för svenskt vidkommande ligger först och främst en möjlighet att få kvala till OS och det skulle vara hur kul som helst om Sverige når det målet – och går vidare till OS där ju Sverige har ett silver att försvara. Men det är långt dit och på vägen får man väl försöka njuta av de matcher som återstår.

Nu var det väldigt länge sedan som jag såg handboll i levande livet. Men jag fastnade för sporten när jag jobbade i Eskilstuna där Guif naturligtvis var laget hela dagen. Eskilstuna-Kuriren hade ju också ett lag i korpspelet där jag stod i mål och njöt av det varje sekund även om det gjorde rackans ont då och då. Till och från tog jag också skotten.

Anders Brännström heter vår chef för armén. I dag lät han tala om sig eftersom han gått ut till armén med budskapet att om det vill sig illa så kan Sverige vara i krig om några år. Det är ett budskap som han inte har – i alla fall inte offentligt – medhåll för från vare sig försvarsministern eller från Försvarsmakten.

Anledningen att Brännström går ut sitt drastiska besked är att han vill i andra och hårdare ord förklara vilken förändring det har blivit när det gäller vårt så kallade omvärldsläge. Den direkta anledningen är inte svår att spåra. Ryssland har annekterat Krim och krigar i östra Ukraina. Ryssland är inne i ett mycket kraftigt upprustningsprogram och regelbundet sker kränkningar och incidenter i luften över Östersjön. Bara häromdagen rapporterades om att ryskt jaktflyg närmat sig och följt efter ett svenskt signalspaningsplan som flög helt öppet med transpondrar på. Det ryska jaktplanet avvek först när svenskt jaktflyg närmade sig.

Det är inte någon tvekan om att Ryssland och president Putin har ambitioner att behärska sina grannar runt Östersjön. Politiken blir alltmer aggressiv och landet lägger sig i andra länders göranden och låtanden. I dag trissades exempelvis ordkriget mellan Ryssland och Tyskland upp när Rysslands utrikesminister Lavrov anklagade tyska myndigheter för att mörka en påstått – men aldrig dokumenterad – våldtäkt på en 13-årig flicka. Gladeligen accepterar och spelar Ryssland med i vad högerextrema kretsar försöker åstadkomma och i mina ögon är det inte heller någon tvekan om att Ryssland gör omfattande åtgärder för att på olika sätt, helst omärkbara för den breda allmänheten, påverka opinionen i andra länder. Detta genom att plantera ”nyheter” och uppgifter som syftar till att minska allmänhetens tilltro till respektive stats ledningar samt att öka spänningarna i de europeiska länderna.

Men Brännströms utspel låter onekligen dramatiskt och i dagsläget är det naturligtvis svårt för varje svensk att ens föreställa sig att Sverige, som inte har varit i krig på ett par hundra år, skulle hamna i ett sådant läge. Osvuret är naturligtvis bäst. Och inte en människa kan i dag veta något bestämt om framtiden. En konsekvens av Brännströms utspel borde i alla fall bli att frågan kan diskuteras. Och hotet från öster verkligen tas på allvar.

Rapportera kan jag också att dagen har varit god mot mig. Vilket jag är tacksam för.

 

 

 

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.