Spänning inför natten

Så skönt att det äntligen är februari. Jag har varit inne på det tidigare. Att januari i år har känts osedvanligt seg. Månaden tog nästan aldrig slut. Men nu har den passerat och vi är inne i den kortaste månaden på året. Det ljusnar allt tidigare och skymningen inträder allt senare. Det är inte kolmörkt längre vid sjusnåret och vid fyra på eftermiddagen är det ljust på himlen i väster. Skönt. För varje vecka vinner vi nästan en timme – ja, i alla fall tre kvart – av dagsljus.

Med känslan av att ha nått en ny månad har dagen varit god. Träning i morse och snack med kompisen. Så har jag hjälpt till med pappersjobb och så blev det jobb till en bit in på eftermiddagen. I går kom aldrig Dagens Nyheter, men den dök upp i dag i stället så den fick sin tid.

Det som är spännande, eller som känns spännande, i dag är det som händer i natt. Vid två i natt börjar nämligen primärvalet i den amerikanska delstaten Iowa. Valsystemet i den delstaten är lite speciellt – minst sagt. Väljarna måste infinna sig vid en lokal och där lyssna på föredrag och helt ägna sig åt politik innan de lägger sina röster. Processen tar ett par timmar och från den utgångspunkten är det alltid svårt att förutspå hur stort valdeltagandet blir.

Det finns dock skäl att tro att det blir ganska stort. På den republikanska sidan finns det framför allt två kandidater som slåss om att vinna de republikanska rösterna. Det är populisten Donald Trump, som leder stort i opinionen på det nationella planet, och Ted Cruz, som är ideologiskt renlärig. I skuggan, men med en växande opinion enligt de senaste opinionsundersökningarna, ligger senatorn från Florida Marco Rubio, som anses vara normalt konservativ och inte så extrem som Trump och Cruz. Att de senare noterat Rubios uppgång märks inte minst på att han utsatts för negativa kampanjer de senaste timmarna.

På den demokratiska sidan står det mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders. Den senare har lockat framför allt ungdomar med sin klart, enligt amerikansk definition, uttalade vänsterpolitik. Inför nattens val är det enligt opinionsundersökningarna dött lopp mellan de två. Sanderskampanjen uppger att 80 000 väljare har uppvaktats under de två senaste dygnen med en uppmaning att gå och rösta. Både Clinton och Sanders har ideella medarbetare som kommit från hela landet.

Egentligen är det lite märkligt att så stort fokus läggs på vad som händer i Iowa. Det har med traditionen att göra och med att det sägs att den som vinner Iowa blir också sitt partis presidentkandidat. Men loppet mot målet – de stora partikonventen som utser presidentkandidaten – är lång. Alla andra delstater återstår och väldigt mycket kan hända på vägen. Att Iowa är så betydelsefullt som det sägs är också märkligt med tanke på att det normalt bara är cirka 20 procent av väljarna som bryr sig om att tillbringa flera timmar i en lokal för att lyssna på politik innan de får rösta.

Detta talar, som jag ser det, emot demokraten Sanders och republikanen Trump. Den först nämnde har sitt mesta stöd i de yngre generationerna och det kan spekuleras i hur stort tålamod de har att ägna kvällen åt politik. Den andres supportrar och väljare kan måhända ta hans seger för given och därför avstå från att rösta, vilket omedelbart bäddar bättre för både Cruz och Rubio.

Det blir spännande att lyssna på nyheterna i morgon bitti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.