Rättvis dom i Gällivare

Lite träning på morgonen på Friskvårdskompaniet, jobb och så trivsamt umgänge några timmar med bästa kompisen – så har dagen varit. Och mer om det finns det väl inte att säga egentligen. Det har varit en bra dag.

Ute i stora världen har det hänt att FN-sändebudet och medlaren i Syrienkriget, Staffan de Mistura meddelat att samtalen mellan parterna skjuts upp till i slutet av månaden. Han betonar att alla parter i grunden är överens om att det bör till en fredlig lösning som bygger på en politisk process. Men motsättningarna är efter snart fem års krig med allt fler inblandade mycket stora. Flera parter har också en rad villkor för att fortsätta förhandlingarna som knappt hann börja förrän de nu pausas. En god sak är dock att man i alla fall hann komma överens om att mat, medicin och andra förnödenheter ska kunna komma in i belägrade städer i Syrien där nöden är som störst.

Några ord om tunneln genom Hallandsåsen som började trafikeras i december förra året. Det har rapporterats om vibrationer i snabbtågen som dundrar in och igenom tunneln med 200 km/tim. Det har skett vid ett par tillfällen och hastigheten har nu sänkts sedan en vecka tillbaka. Ingen vet varför vibrationerna uppstått och det undersöks nu. Jag är sannerligen inte någon expert på någonting, men tänkbart vore förstås att det har med tryck att göra. Ett tåg i den farten trycker luften framför sig och när tåget ska in i tunneln blir det trycket väldigt koncentrerat varför rimligen vibrationer kan uppstå. Detta har varit känt ända sedan man började bygga tunnlar så rimligen har Trafikverket koll på sådant och har gjort beräkningar som nog ska hålla.

Å andra sidan är det ju inte hittills någon beräkning som har hållit måttet sedan tunneln under Hallandsåsen började byggas…

I dag avkunnade tingsrätten i Gällivare en mycket intressant dom. Girjas sameby får ensamrätt till småviltjakt och fiske inom sitt område ovanför odlingsgränsen. Det är en långvarig och het fråga som nu har avgjorts i en första instans. 1993 infördes ett nytt regelverk som begränsade samernas möjligheter till jakt och fiske som som menligt inverkade på samernas traditionella renskötsel. 2009 stämde Svenska samernas riksförbund och Girjas sameby staten för att få saken prövad. Staten anser att den äger marken och därmed avgör vilka som ska få jaga och fiska där, medan samerna hävdar urminnes rätt.

Tingsrättsförhandlingen hölls i somras, men det är först nu som domen avkunnats. Den går till samernas fördel och tingsrätten skriver i domen att man har kunna verifiera samisk verksamhet i området från 400-talet och att det inte råder något tvivel om att urminnesrätt föreligger. Tingsrätten anser att den rätten väger tyngre än det faktum att staten formellt blev markägare 1887. Men redan då hade samerna brukat det här området för jakt, fiske och rennäring i många, många hundra år.

Domen har redan oroat jägare som nu befarar att de inte längre kan jaga i området. Jägarna är en stark påtryckningsgrupp och kommer säkerligen att medverka till att staten överklagar domslutet i tingsrätten. Målet är onekligen prejudicerande. Jag personligen anser att domslutet är rätt och riktigt. Samerna är en urbefolkning och den rätt som de haft i långt mer i tusen år ska de fortfarande ha rätt till. Jag hoppas verkligen att domen står sig i de högre instanserna. För den kommer nästan garanterat att gå upp till Högsta domstolen – om HD ger prövningstillstånd av den dom som så småningom hovrätten kommer att avkunna. Och det oavsett åt vilket håll den domen i så fall kommer att gå.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.