Börsraset och Syrien

I dag sjönk värdet på Stockholmsbörsen med 4,3 procent. Det är mycket. Men det var ungefär likadant över hela världen. I vårt närmaste grannskap föll börsen i Oslo med fyra procent och i Köpenhamn med hela 5,4 procent. Tydligen är det oron runt om på klotet över hur det ska bli med ekonomi och finanser som skapar denna börsnedgång. I ett längre perspektiv har Stockholmsbörsen en fallande tendens och har haft så i åtta-nio månader.

Det låter ju illavarslande förstås. En ny finanskris som går över världen är ju inte precis vad någon önskar sig. Men å andra sidan är det många som har förutspått en sådan eftersom det inte tycks som om de finansiella aktörerna någonsin lär sig sina läxor. Samma misstag görs gång på gång. När det går uppåt tror alla att det alltid kommer att gå uppåt och går det nedåt finns det som ingen botten någonstans. Förrän det antingen vänder neråt – eller uppåt i förhållande till min lilla beskrivning här ovan.

De som kan något om den här branschen tror att det kommer att fortsätta gå ned på börserna ytterligare en tid. Företagens vinster har inte riktigt blivit som förväntat och det råder osäkerhet om efterfrågan kommer att bli så stor som man vill eftersom tillväxten i Kina har stannat av. Kina är ju verkligen en tung aktör på världsmarknaden och har länge stått för en stor efterfrågan av snart sagt alla varor och många tjänster.

I och för sig har jag länge förundrats över förhållandena i Kina och den stora roll som landet spelat i världsekonomin. Kina är en diktatur och genomlysningen av hur landets eget finansiella system är utomordentligt dålig. Hur det egentligen står till med bankerna i landet och hur stark landets ekonomi egentligen är vet väldigt få även många tror sig veta. Den information som kommer ut är garanterat manipulerad på olika sätt för att informationen ska passa den bild av landet och dess styrka som den kommunistiska ledningen vill att omvärlden ska få.

För många herrans år sedan talade jag med en som handlade med aktier. Han förstod sig inte på de svängningar som då skedde med börskurserna under en dag. börsen kunde då gå upp eller ned på en dag med lika mycket som tidigare skedde under flera månader. För en som inte är van och som inte begriper så mycket är börsen verkligen ett lotteri. Och lotterier har ju aldrig, för min del, varit särskilt vinstgivande. Säkerligen är börsen också i dessa dagar en prövning även för dem som anser sig känna branschen och veta en hel del om företagen som är börsnoterade.

Men om det går ner ytterligare och aktierna blir riktigt billiga får man överväga att köpa några stycken. För nära botten eller på botten kan det väl bara gå uppåt. Tror man och sägs det. Eftersom ingen vet någonting om framtiden behöver denna ”sanning” dock inte heller vara särskilt sann. Allt kan faktiskt kastas omkull för oss alla. Sker det får man väl ta tag i det då.

En oberoende FN-grupp har intervjuat 621 personer som överlevt eller varit ögonvittnen till vad som sker i syriska fängelser, som regimen Assad har. FN-gruppen talar om att obeskrivliga övergrepp har skett och att dödandet av fångar liknar utrotning. Så är det säkert. Redan för flera år sedan var det tiotusentals människor som gripits och sedan aldrig därefter har hörts av. De är naturligtvis döda. Avrättade i fängelserna eller dödade av tortyr och sedan begravda i massgravar. Tids nog kommer en del av dessa att hittas.

Och tids nog kommer dessa brott mot mänskligheten att komma ifatt förövarna, precis som i många andra fall. För mig är det självklart att de ansvariga för dessa brott och för många andra brott mot mänskligheten som begåtts i Syrien under de fem senaste åren ska ställas till svars vid den internationella brottmålsdomstolen.

Dagen för mig då? Jodå, den har varit bra. Det har varit träning på morgonen och jobb till en bit in på eftermiddagen. Hela kvällen har jag plockat med papper som jag måste försöka få någon ordning på. När det väl är klart så blir det lättare sedan.

 

 

 

 

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.