Spännande i Bryssel

Det är verkligen spännande det som händer just nu i Bryssel. Där sitter 28 stats- och regeringschefer och försöker komma överens om hur de ska ställa sig till de krav som Storbritannien har förhandlat sig fram till med EU-kommissionen. En del av dessa krav kan nog de övriga länderna gå med på, men det som nog blir tuffast att svälja för dem är Englands absoluta krav att EU-migranter som kommer till landet för att arbeta kan komma att bli utan bidrag i fyra år. Det motiveras dels av att det är väldigt många – två miljoner människor enligt en uppgift – som kommit från andra EU-länder och därmed tar jobb från engelsmännen, dels av att många av dem förlorar sina jobb och får förlita sig till det brittiska välfärdssystemet. Regeringen med premiärminister David Cameron i spetsen anser inte att landet orkar med den utgiften.

Ja, det är naturligtvis enkelt uttryckt av mig och då finns förstås risken att jag ger fel uppgifter. Det är inte min mening. Nåväl, den svenska regeringen har accepterat de brittiska kraven, men det återstår verkligen att se om de övriga länderna gör det. En del länder från det gamla östblocket har många medborgare som flyttat till England för att där söka framtiden och en tryggare tillvaro. Som alltid vid migration är det en del som lyckas och andra som misslyckas.

En minst sagt restriktiv hållning när det gäller bidragsmöjligheterna kommer självklart att innebära att många som åker på vinst och förlust till England för att söka jobb inte gör det. De stannar då i sina hemländer och blir en belastning för det egna landet. För det är säkert så, tror jag, som flera länders regeringar tycker och tänker.

Även om det kommer att vaskas fram en kompromiss, så blir det säkert, är det därmed inte helt klart att Storbritannien accepterar vad som helst. Det har premiärminister Cameron klargjort, vilket naturligtvis är ett sätt att sätta press på de övriga medlemmarna i EU. Skälet till allt detta är att det ska ordnas en folkomröstning i England om landet ska vara kvar i EU eller inte. Det spekuleras i att folkomröstningen kommer att ske redan i sommar, men alldeles oavsett när den äger rum så kommer det att bli väldigt spännande och opinionen för och emot EU kommer att mätas snart sagt dagligen.

Hotet att England lämnar EU är påtagligt och det skulle förmodligen få dramatiska effekter både på EU och Storbritannien om så blir fallet. Opinionen just nu är delad, men det höjs allt fler röster för att lämna gemenskapen. Det finns ingen anledning för mig att spekulera hur det blir och inte heller ha någon åsikt om vad mötet i Bryssel i natt och i morgon slutligen kommer fram till. Klart är att det är väldigt avgörande förhandlingar som äger rum.

Och nu något helt annat – SAIK vann mot Luleå med knappa 2-1 i kväll. Men hur knapp segern än var så var det en seger. Och det tycker nog alla riktiga Skelleftebor var riktigt kul, även om allvaret inte börjar förrän slutspelet drar igång.

Dagen för mig har varit fylld av papper, som jag försökt bringa ordning i. Samt ett och annat annat – om man kan säga så. Någon promenad hann jag inte med.

 

 

 

 

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.