Supertisdag väntar

Om jag har förstått saken rätt så stundar en viktig dag i morgon. Viktig åtminstone för de främsta kandidaterna i det amerikanska presidentvalet. I morgon infaller den så kallade supertisdagen då primärval hålls i inte mindre än tolv delstater. På den demokratiska sidan är det Hillary Clinton och Bernie Sanders som det handlar om. Den senare har överraskat hittills, men i morgon är det väl ganska troligt att Hillary Clinton drar ifrån. Så ser det i alla fall ut enligt opinionsmätningarna. På den republikanska sidan lär det väl bli så, tyvärr, att Donald Trump fortsätter sitt segertåg.

Det är hur märkligt som helst. Världen utanför USA står i förundran över hur i hela friden Donald Trump med sin korkade uttalanden och sin mycket märkliga och mot andra grupper nästan hatfyllda kampanj kan locka så många väljare. Det republikanska partiet är frustrerat och det spekuleras nu om hur partiet på sitt konvent, som utser partiets kandidat inför slutkampen, ska kunna få bort honom.

Trots att republikanerna, som dominerar församlingarna på Capitol Hill, är kraftigt färgade av den så kallade Teaparty-rörelsen, så är partiet oroligt för vad Trump skulle kunna ställa till med i en avslutande kamp om presidentposten. För att inte tala om vad han skulle ställa till med om han, Gud förbjude, blir vald till president. Om det blir så att Trump plockas bort på ett eller annat sätt i samband med konventet, så skulle jag tro att han fortsätter ändå – som oberoende kandidat. Fylld av det farliga ego som präglar honom som person.

I alla händelser får vi ta supertisdagen först och se vart den leder. Det ska bli intressant att på onsdag förmiddag ta del av alla resultat.

Min dag har varit bra med träning och jobb och pappersröjning. I morgon ser det också ut att bli en full dag till långt in på kvällen. Den dagen ser jag fram emot.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.