Serieseger och CNN

Då är det väl bara till att gratulera Skellefteå AIK som i och med sina två poäng mot bottenlaget Karlskrona har säkrat seriesegern. En miljon kronor ramlar därmed in i SAIK:s kassa. Men viktigare än den miljonen är förstås slutspelet, för det är där som det avgörs om seriesegern också ska krönas med finalspel som då – sett med Skellefteögon – ska sluta med ytterligare ett SM-tecken. Att vinna serien är en god merit och det är fjärde året i rad som SAIK klarar av det och det tyder på klass – serien är ju över 50 matcher lång.

Å andra sidan kan en SM-vinst sitta långt inne också den. Kvartsfinal och semifinal samt finalen avgörs i en serie som maximalt kan uppgå till sju matcher. Bäst av sju matcher, det vill säga fyra vinster, går vidare från kvarts- och semifinaler till finalspelet. Om det blir hårt i slutspelet kan det vinnande SM-laget maximalt få spela 21 matcher till. Då vill det till att spelarna är tända på uppgiften och bra tränade. Minst sagt.

Nu får vi se hur det går i slutspelet, men redan nu kan det nog konstateras att en överväldigande majoritet av Skellefteborna – om inte alla – kallt räknar med SM-guld. Det var målsättningen inför säsongen och det är garanterat målsättningen i dag och fram till den sista spelminuten.

I skrivande stund är fortfarande några timmar kvar, närmare bestämt tre, till dess att de första vallokalerna stänger i det omfattande primärval som äger rum i USA i dag. En lång rad delstater har sina primärval inför presidentvalet i dag. Vi får väl bara avvakta och se hur det går. På CNN matas det hela tiden fram experter och tyckare som uttalar sig om hur de tror att det blir och vilka som kommer att gå segrande ut från denna så kallade Supertisdag.

När man sitter och följer CNN kan jag emellertid inte låta bli att imponeras av deras programledare. De är väldigt skickliga på att leda små debatter med folk både på länk och i studion och de kastar sig till synes initierat mellan många olika ämnen. En av mina favoriter är Anderson Cooper, som i direktsändningar från krishärdar kan leda timslånga rapporteringar med experter runt om på jorden. Den kapaciteten har jag inte riktigt sett inom SVT, som naturligtvis inte heller har de resurser som CNN har. BBC World har också, må jag säga, duktiga programledare och riktigt vassa journalister.

Var det i går eller i dag som jag såg att den svenska ekonomin går väldigt bra just nu. Under sista kvartalet förra året ökade BNP med 1,3 procent (vill jag minnas) och jämfört med samma tid ett år tidigare är ökningen rent anmärkningsvärd. Det är ju positivt och min lilla privata fundering begränsar sig nu till hur inflationen ska utvecklas. Med en ökad brist att hitta folk till de lediga jobben – också i Europa sjunker arbetslösheten nu – bör rimligen inflationen öka, vilket skulle innebära att Sverige snabbare än vad Riksbanken anger i sin så kallade räntebana kan ta sig bort från den negativa styrräntan. Det är ett förhållande som naturligtvis ”eldar på” tillväxten – på gott och ont.

Min dag har erbjudit aktiviteter från dagens början till nu. Ja, faktiskt har jag en grej till att skriva i kväll. En promenad ner till centrum och tillbaka får väl nästan sägas vara en av höjdpunkterna och i afton har det varit ett möte med Sunnanå.

 

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.