Håller nog inte

Grejen i dag är onekligen EU:s nya överenskommelse med Turkiet. Alla flyktingar som kommer till Grekland ska föras tillbaka till Turkiet och för varje person som kommer tillbaka ska en syrier få komma till något EU-land. Asylprövningen ska med andra ord äga rum i Turkiet. Vad som händer med flyktingarna i Turkiet, som årligen kritiseras hårt för att inte respektera mänskliga rättigheter, är osagt. Liksom det inte är klart hur de flyktingar som redan befinner sig i Grekland ska komma vidare in i andra EU-länder. I natt stängs också den så kallade ”motorvägen” till EU via länderna på Balkan.

Uppgörelsen har fått hård kritik från Unesco och Amnesty International och eftersom det finns så många oklarheter så kommer det att bli fortsatta bråk inom EU och det är väl egentligen inte mycket som talar för att överenskommelsen med Turkiet kommer att hålla. EU-ländernas stats- och regeringschefer ska träffas igen i nästa vecka för ett nytt två dagars toppmöte för att försöka komma överens om fler saker.

Det blir nya uppgifter som kommer fram då. Men i grunden tror jag inte något egentligen kommer att hända, mer än att flyktingarna får stanna där de är. Och flyktingsmugglarna som tjänat förmodligen obegripligt stora pengar kommer att försöka hitta nya vägar och nya sätt som de kan ta ännu mer betalt för. Räkna också med att en hel del gränsvakter kommer att mutas av dessa smugglare för att blunda när vissa transporter kommer.

I dag har det varit den internationella kvinnodagen. Den har med all rätt uppmärksammats både här och i andra länder. Jämställdheten mellan könen är alls inte som den borde vara. Att verka för en sådan jämställdhet är ett arbete som måste pågå alla dagar på året och arbetet pågår. Men framstegen är dessvärre väldigt små. Den manliga dominansen är så stor på alla områden och det kommer att ta ytterligare generationer innan vi får ett i alla avseenden jämställt samhälle här i landet.

I många andra länder kommer insikten om att könen är och ska vara jämställda att dröja ännu längre. Vad jag absolut inte kan acceptera är mäns attityder till kvinnor och då framför allt attityder vars konsekvenser är att män använder fysiskt och psykiskt våld mot kvinnor. Ja, jag kan över huvud taget inte acceptera bristerna i jämställdheten mellan könen. Det ska inte behöva vara så, och så länge det är som det är så är det inte något bra samhälle. Inte så bra som det kan bli.

En dag som inte alls kommer att uppmärksammas på samma sätt som internationella kvinnodagen är den internationella mansdagen. Den har firats och firas 19 november varje år sedan 1999 och det är en lång rad länder som firar den. Syftet är enligt Wikipedia att ”fokusera på pojkars och mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder.” Jag tycker faktiskt inte att en sådan dag behövs eftersom männen i snart sagt allt har sett till att deras intressen och förhållanden alltid kommer i första rummet.

Dagen har varit god mot mig. Jag tog inte någon promenad ner till stan i dag, utan luftade bilen dit i stället. Om inte annat gynnar man kommunen en smula genom att erlägga p-avgift. En mycket kort pratstund fick jag med kommunalrådet Lorents Burman. Det var faktiskt andra gången på en vecka som jag stötte på honom och växlade några ord. Vi får väl se till att träffas någon gång mer ordentligt – om han har tid för och intresse av det. Jag tycker att det skulle vara ganska skojigt och nog givande.

I morgon väntar en ny dag med ganska mycket att göra. Så det blir nog en bra dag det också, får jag hoppas. Men, som alla vet, det finns inte några garantier för någonting i framtiden. Och det även om framtiden begränsas till en timme eller bara några minuter.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.