Maskinnytt och kycklingar

Varje påsk brukar dottern följa med sin kompis Cissi och hennes kille Ingemar till Härnösand för att bland annat kolla nykläckta kycklingar. Så blev det i år också med den skillnaden att det var vi som bjussade med dem och så Cissis morsa, Kerstin. Hon var glad över att få ett tillfälle till en utflykt till grann- och residensstaden i Västernorrland.

Uppe vid Länsmuseet på Murberget blev det naturligtvis till att gå in och den första anhalten var rummet snett fram till höger. Där fanns de åtta nykläckta kycklingarna av tre olika sorter.

DSC00698.JPG

De tillbringade sin tid i matskålarna och under värmelampan. De var lite kvicka och de brydde sig inte så mycket om uppmärksamheten som främst kom från de små barnen som tycker att de duniga kycklingarna är jättemysiga.

DSC00695.JPG

Men tröttheten kommer fort hos de små och då säckar de bara ihop för små korta powernaps, vilket de förstås inte vet vad det är. Efter ett par minuter är de igång igen till nästa gång de blir trötta. Damen som övervakade besökarna så att de inte tog på kycklingarna (på grund av smittorisken?? Inte är det väl fågelinfluensa på gång?) sa att dessa kycklingar bara är fem-sex dagar gamla. Men de växer fort och på den här kycklingen börjar redan vingpennorna att utvecklas. Intressant.

Efter Härnösandsbesöket, där vi också kikade på utställningar och fikade, åkte vi tillbaka till Sundsvall och där blev det premiär för mig i ICA-butiken i Nacksta. Där har nämligen en ny pantmaskin installerats och det är bara den andra affären i landet som har denna nymodighet.

DSC_0088.jpg

Man bara häller ner all pant på ett ställe och så fixar maskinen resten. Fascinerande och tidsbesparande och det blir säkert så många fler som kommer att panta. Den nya maskinen underlättar ju högst väsentligt i förhållande till att stå och pula in varje burk eller petflaska i det där runda hålet.

Maskinen är så nyinstallerad att en serviceman från firman var där för att kolla så att allt fungerar. Jag kunde naturligtvis inte låta bli att prata med honom och vi fick komma in bakom för att se hur det fungerade.

DSC_0096.JPG

Så här ser det ut bakom väggen. De två ”maskinerna” tar hand om metall respektive petflaskor. Aluminiumburkarna pressas ihop så hårt att de behållare som de sedan läggs in kan ta dubbelt så många pressade burkar som i den tidigare apparaten. När det gäller petflaskorna så ryms nästan dubbelt så många när de gått igenom den nya maskinen jämfört med den gamla.

Maskinerna, eller pantapparaten eller vad man nu vill kalla dem, tillverkas av ett amerikanskt företag, Envipco. De kan förlängas till både och fyra och sex och ännu fler maskiner, så att pantningen kan fortsätta även om personal byter behållare som fyllts. Och om något strular, eller när behållarna blir fulla – ja, då skickar apparaten mail och sms till servicemänniskor och personal.

Vi har också varit nere, dottern och jag, i en nöjeslokal där vi jagat med elektroniska gevär, kört bil i en typ av simulator, kastat basketbollar och mätt styrka. Gocart ville jag inte köra inomhus. Jag vill nog hellre ha större vingelmån utomhus. Men killarna som tävlade där drog runt varvet på 16 sekunder. Det var inte första gången som de var där. Det var helt klart för alla som tittade på den och hörde hur de snackade.

God mat, gott umgänge. Vad mer kan begäras. Det är kul att vara här hos dottern som just nu sitter och målar nog planerade motiv på de kokta äggen. Och så säger hon ibland att hon inte har något tålamod. Jo, jo …

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.