Ovanlig bolagsstämma

Ska man tro meteorologerna så ligger det ett vått dygn framför oss. Det har regnat och regnar i kväll och under morgondagen blir även snö i den då, som det spås, nollgradiga luften. Det är bra. Någonstans har jag ett minne av att någon sagt att ny snö som faller på gammal snö så här i slutet av vintern och början av våren hjälper till att få bort snötäcket. Eller snarare snöhögarna. Jag vet inte om det stämmer, men jag blev glad av tanken att det borde kunna kallas tö-snö.

Swedbank hade sin stämma i dag och det mycket sällsynta hände att den tidigare vd:n Michael Wolf och den avgående ordföranden Anders Sundström inte beviljades ansvarsfrihet av stämman. Michael Wolf skyller det hela på att de utländska ägarna (som sägs äga 40 procent av banken) inte har fått tillräckligt med information om den förundersökning som pågår mot honom. Vad Anders Sundström säger och tycker är det ingen som vet. Han lämnade stämman omedelbart efter det att den avslutats och har inte lämnat någon kommentar till något media.

De svenska storägarna ville att Wolf och Sundström skulle få ansvarsfrihet. Nu räckte det med att minst tio procent av rösterna skulle innebära att att ansvarsfrihet inte skulle beviljas och då blev det som det blev. Sådana var reglerna för den här bolagsstämman och beslutet är helt i sin ordning och inte något som någon egentligen kan ha synpunkter på. Turbulensen har varit stor och det känns som att bolagsstämmans beslut var logiskt. Fast egentligen skulle väl hela styrelsen inte ha beviljats ansvarsfrihet. Så vitt jag förstår är alla styrelseledamöter solidariskt ansvariga för vad som händer i ett företag. Men om inte ordföranden informerar resten av styrelsen så är det inte ledamöternas fel om ordföranden gör tabbar.

Det som nu kan hända är att Wolf och Sundström kan göras ansvariga för om det kan beläggas att banken eller bankens ägare har åsamkats ekonomisk skada av det som Wolf och Sundström kan ha ställt till med. Det är väl egentligen föga troligt att en sådan process dras igång. Utredningen skulle ta en evinnerlig tid och varje påstådd ekonomisk skada blir oerhört svår att bevisa är en konsekvens av någon handling av Wolf och/eller Sundström. Så de männen kan nog känna sig lugna i det avseendet. Att de upplever det som en ordentlig näsa att förvägras ansvarsfrihet är en annan sak och de behöver säkerligen inte ta upp det i sina respektive CV:n. Alla kommer att minnas detta för den svenska bankvärlden märkliga beslut. Inom bankvärlden har det ju hänt tidigare när styrelsemedlemmar i HQ-bank inte fick ansvarsfrihet.

Min dag har varit bra med besök i centrum för att uträtta ärenden och handla helt nödvändiga saker. Dessutom har jag varit ner på Electrolux Home arena för att snacka med spelare i A-truppen. Jag har ytterligare några samtal kvar att göra innan säsongen drar igång. På lördag blir det genrep på Sörvalla där Sunnanås A-damer möter Umeå Södra. Hoppas solen skiner då och – förstås – att Sunnanå kommer närmare att spela det spel som så många hoppas kunna leda till stora framgångar i år.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.