Final och vårbudget

Ännu en nervkittlande match. Den sjunde i semifinalserien. Men den tog Skellefteå AIK hem i förlängningsperioden efter att ha haft lagkaptenen Jimmie Ericsson utvisad i fyra minuter. Med segermålet mot Växjö tog sig SAIK till sin sjätte raka final. Starkt. Nu väntar Frölunda och det blir tuffa bataljer det också. Ska vi gissa på sju matcher i finalserien också? SAIK har ju i seriespelet haft svårt för Frölunda och det blir sannerligen inte lättare i finalmatcherna. Men nog är det dags för ett fjärde guld? Det duger ju inte att ha spelat sex finaler och bara två vinster… Nej, en tredje vinst under den här högkonjunkturen väntar hela Skellefteå på.

Den stora inrikespolitiska händelsen i dag var förstås när regeringen presenterade vårbudgeten och tilläggsbudgeten till höstbudgeten. Finansminister Magdalena Andersson (S) lovordade den svenska ekonomin som enligt henne är urstark för tillfället. I mycket var det en budget som fokuserar på de ökade kostnaderna för invandringen. 31 miljarder kronor beräknas utgifterna för migrationen öka med. Finansminister Andersson sa att Sverige på lite sikt kommer att gynnas starkt av migrationen och så är det förstås.

De som har sökt sig till Sverige kommer väl att balansera den ökning av antalet äldre som Sverige går mot och det är mycket positivt. Men det krävs, och här talar regeringen inte med så stora ord, att de som kommit också så snabbt som möjligt kommer in på den svenska arbetsmarknaden för att med sitt arbete dels skapa sig en egen försörjning, dels bidra till samhällsbygget med sina skatter.

I budgeten anslås i sammanhanget ynka 500 miljoner kronor i år för att migranter med högre utbildning snabbare ska få sina utbildningar varierade, för att sfi-utbildningen ska bli bättre samt för att skapa ett så kallat snabbspår för nyanlända entreprenörer. Rutavdraget kommer att utvidgas, vilket kan bli en väg att skapa fler jobb och då inte minst för personer som har lägre utbildning. Att ensamföretagare som anställer en person får lägre arbetsgivaravgifter blir nog däremot inte något särskilt lyckat drag. Steget från att arbeta ensam med sitt företag till att faktiskt anställa en medarbetare är jättestort.

Att regeringen tror på minskade underskott i finanserna, balans 2019 och överskott 2020 är förstås positivt. Men exakt vilken grund som regeringen har för den tron framgår inte av alla referat och beskrivningar av budgetförslaget som presenterades. För samtidigt som det sägs aviseras en kraftig inbromsning av tillväxten mätt i BNP fram till 2019. Det i kombination med fortsatt ökade utgifter och en permanentning av nya tio miljarder till kommuner och landsting (som måste lånas upp) talar inte precis för att balans och överskott i finanserna ska nås.

När det gäller den viktiga frågan att få in våra migranter så snart som möjligt i jobb krävs det nog mer av generellt sett lägre arbetsgivaravgifter. Det kostar förstås statskassan pengar, men det är pengar som bättre lönar sig på sikt än att med statliga medel subventionera en lång rad korta praktiktjänstgöringar och andra mer eller mindre konstruerade modeller för att hålla så många som möjligt i sysselsättning.

Risken är stor för att utanförskapet i migrantleden ökar om inte samhället lyckas få fram fler jobb. Och blir det så att regeringen och politikerna misslyckas med att skapa de förutsättningar som krävs för att alla nya jobb kan växa fram – ja, då ökar också risken för att ett mer splittrat samhälle resulterar i frustration och ökad social oro.

Det är ett stort och viktigt ämne för politiken att ta sig an. Egentligen duger det inte med att det bara är regeringen med Vänsterpartiet som stöd som lägger fram förslag. Övriga partier – möjligtvis förutom Sverigedemokraterna vars enkla lösning inte har bäring på situationen – borde vara med i besluten som då kan bli mer genomarbetade, bredare och få större effekt. Politisk prestige bör läggas åt sidan eftersom den här frågan, komplex och mångfasetterad som den är, kommer att beröra alla partier i framtiden alldeles oavsett vilka partier som för tillfället är i regeringsställning.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.