Tidningsfynd från förr

Jag var med och rev en vägg i ett hus i dag. Roligt med lite praktiskt jobb. Ja, det var inte lite jobb visade det sig. Huset är från 1936 och på den tiden byggde man uppenbarligen rejält med ordentligt, det vill säga, tjockt virke och spik ta mig tusan överallt. Mellan brädlagren – ett stående och ett liggande – fanns isoleringen som väl inte var någonting att direkt hurra för.

Men det gjorde jag ändå. För en del av denna isolering bestod av gamla tidningar. Jag hittade en Norra Västerbotten från 14 oktober 1937, nummer 7 från 11 februari 1936 av Allers, nummer 23 från 4 juni 1936 av Hemmets Journal, nummer 20 från 14 maj 1937 av Hemmets Veckotidning, nummer 37 1937 av Metallarbetaren samt nummer 34 från 22 augusti 1937 av Folket i Bild.

Med dessa tidningar i min hand blev det inte mycket mer gjort i dag. Det är hur kul som helst att läsa de gamla artiklarna. Men det som först och främst fångar intresset är de mer lättlästa annonserna.

Nuförtiden är det ju intressant för väldigt många att i första hand hålla vikten eller att gå ner i vikt. Det senare är kanske mer aktuellt för allt fler i takt med att vi äter för mycket och för fel och dessutom rör oss för lite. Då blir ju följande annons i Hemmets Veckotidning en liten ögonöppnare.

DSC00872.jpg

Om man bara dricker Vi-ta-malt så ökar man vikten 3–7 kilo på ett par veckor. Det kan synas och tyckas av annonsen att det bara är för kvinnor som denna undermedicin för viktuppgång gäller. Men så är det inte. Texten under mannen som ser ut att blåsa upp sig en smula lyder som följer: ”En man är icke manlig, om han icke har en viss pondus. En spenslig, benig man imponerar ej. Ståtlig figur och starka muskler ge däremot intryck av hälsa och styrka, och dessa egenskaper uppskattas både i arbetet och sällskapslivet. VI-TA-MALT ger er pondus. Muskulaturen blir kraftig och utvecklad. Ni blir stark, manlig och frisk – och Ni väcker beundran.”

Jo, jo – det låter som dåtidens doping. Och det var inte bara vikten som var ett ämne som tydligen skulle attrahera läsarna av dessa så kallade damtidningar. Tekniska fabriken Malva med postbox i Stockholm annonserar i samma tidning: ”Gör bysten vacker med den effektiva Formita-salvan, som använts av 1 000-tals kvinnor med enastående resultat. FORMAT A: mot stora och slappa bröst, FORMITA B gör bysten större och fylligare. Pris pr burk 3:50. Meddela om Ni önskar A- eller B-salvan. Sändes diskret mot postförskott plus porto. Bruksanvisning medföljer.”

En salva? Jo, det fanns säkert de som gick på den reklamen också. Precis som folk i dag går på klämmiga reklambudskap. Nu är det väl andra grejer i salvorna och krämerna och mer kemikalier än det var då. Men det fanns kemi i ”vacker-branschen” redan då för 80 år sedan. Eller vad sägs om den svaveltinkturen Sebusan som ”botar mjäll på 3 till 5 dagar, huvudklåda på 2 dagar och håravfall som förorsakats av mjällbildning på 2 till 5 dagar.” Tydligen var denna svavelblandning i form av Sebusan svavelcreme fantastiskt effektiv mot kvisslor som ”försvinna – oftast på en natt”.

Veckotidningarna som jag nu har i min hand har ett och annat spikhål i sig. Men de kommer att sysselsätta och roa mig ett tag. Den saken är klar. Tidningarna är fyllda med långa texter och novellerna är många. Kändisar fanns det också att läsa om. Författarinnan Adela Rogers St Johns skriver en lång initierad artikel om Mrs Simpson och hennes kärlekssaga med kung Edward.

På omslagssidan var det alltid teckningar och så här ser de ut på de tre damtidningarna.

DSC00874.JPG

DSC00873.JPG

DSC00875.JPG

Dessa fynd i väggen gjorde min dag.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tidningsfynd från förr

  1. Moa skriver:

    Du inser att du inte får slänga de där tidningarna sen, eller hur? Jag vill läsa! 😀

  2. Ja, Vitamalt kommer jag också ihåg. Måste alltså ha funnits åtminstone på 50-talet också, mamma lät oss dricka det. Jag var ju väldigt spenslig, för att inte säga mager, som pojke. Det har med decenniernas gång dock ”rättat till sig”.
    Och nog borde man ha sparat en del gamla tidningar. Men i samband med att man flyttat, både som barn, och som vuxen, har ju det mesta försvunnit. Både beträffande gamla papper, tidningar, och av annat som numera skulle ha nostalgiskt värde. Eller till och med pekuniärt… enligt Antikrundan. Kanske.

Kommentarsfältet är stängt.