Dags för Kaplans sorti?

Söndagarna är sådana dagar när det tenderar att bli sena inlägg från det här tangentbordet. Mästarnas mästare följt av Agenda och sedan Dokument utifrån är program som jag sällan missar. Att tiden dessförinnan spenderades för att vara på Sunnanås premiärmatch med det som krävs av mig både före och efter matchen bidrar till att jag inte har tid att skriva tidigare.

Fotbollen först. Det var synd att Sunnanå förlorade. Det var bara med 0–1 men likväl en förlust och det tar nog ett par matcher innan tränaren Jackie Bachtelers lagbygge har satt sig. Det vill säga innan spelarna har funnit sina roller och blir mer samspelta. Viljan som visas är det dock inte något fel på och än bättre lär det bli när alla spelare är friska och kan göra sina insatser. Jag tror att det blir bra i alla fall.

Några rader om hockeyn och finalspelet som pågår. I dag var det Skellefteå AIK:s tur att vinna på bortaplan mot Frölunda. Laget vann med de klara siffrorna 1–4 och nu står det 1–1 i matcher. På tisdag är det hemmamatch för SAIK och förhoppningen då är väl att SAIK spelar lika bra som de gjorde i dag.

För Sunnanås del var det väl lite olyckligt att hockeyn började en timme innan fotbollspremiären startade. En hel del var nog hemma och såg hockey på TV i stället för att ta sig till Electrolux Home Arena. Bara 186 i publiken var lite klent.

Under den senaste tiden har bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) varit i ordentligt blåsväder för sitt samröre med islamistiska terrororganisationer och en turkisk organisation på den extrema högerkanten. Samröret består i att han besök organisationerna och deltagit i möten och middagar. I dag kom det fram att han 2009 uttalat att Israel behandlar palestinier som de själva blev behandlade i Tyskland under nazitiden.

Kaplan var förvisso inte statsråd då, men det sätt på vilket han uttalade sig är grundläggande fel i sak, även om det finns alla skäl att både då och nu kritisera den israeliska regeringen för hur palestinierna behandlas. Att Kaplan försöker tona ned betydelsen av sina möten med organisationer som han absolut inte bör ha någon kontakt med och de luddiga avståndstaganden han har gjort ligger i sakens natur.

Men måttet börjar nog bli ordentligt rågat för vad statsminister Stefan Löfven kan tolerera. För regeringens bästa vore det nog bra om han försöker hitta en ny bostadsminister som faktiskt mer ägnar sig åt sina sakfrågor än vad Kaplan har gjort. Och som inte är ute och besöker diverse organisationer vars agendor alla demokratiskt sinnade personer bör ta starkt avstånd från.

En annan notering som jag gjorde under Agendaprogrammet var – åter igen – att det inte är särskilt givande att låta framträdande politiker debattera mot varandra. I dag var det Liberalernas ledare Jan Björklund och näringsminister Mikael Damberg som diskuterade huruvida det var rätt eller fel att Findus lägger ner sin fabrik i Bjuv för frysta grönsaker och flyttar den till ett annat land. Ingen politiker kan i sig göra något åt det som företagsledningen bestämt, såvida inte staten ska gå in med direkta medel till en redan lönsam verksamhet. Utifrån den aspekten var debatten helt meningslös.

Att sedan debatten kom att handla om hur näringslivet beskattas ut ur landet, som var Jan Björklunds bärande argument, var förutsägbart efter första inlägget. Svaret var lika givet liksom hela meningsutbytet blev – enligt mitt förmenande. Bättre tror jag skulle ha varit om programledaren mer aktivt gått in för att följa upp svaren och försökt att få några mer klara besked från de två än vad de ständigt säger och hävdar utan att i princip bli ifrågasatta.

Dokument utifrån såg jag bara början på, men får försöka att ta igen det senare. Natten stundar och i morgon är det vardag igen. Den dagen ska också tas tillvara på bästa sätt.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.