Överraskande dom i Norge

Dagens dom från Oslo tingsrätt att den norska staten har brutit mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter när det gäller massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik kommer att bli ett samtalsämne i Norge för lång tid framåt. Breivik hade ju stämt norska staten eftersom han anser att han behandlas på ett felaktigt sätt. Domstolen anser att hans isolering, fyra och ett halvt år, är en alldeles för lång isolering samt att de nakenvisitationer som han får genomgå efter att ha haft rast utomhus inte är motiverade av säkerhetsskäl. Dessutom slår domstolen fast att han lidit mental skada på grund av det sätt på vilket han hålls fängslad.

Utifrån ett allmänt perspektiv är förstås ryggmärgsreaktionen hos allmänheten att Breiviks brott motiverar ett hårt fängelsestraff. Breiviks terroristaktioner mot regeringsbyggnaden i Oslo och massdödandet på Utøya som krävde 77 människor liv kommer inte att på något sätt att förlåtas eller förstås av det norska folket. Ingen människa med sunt förnuft och alla sinnen i behåll kan acceptera sådana dåd. Och än i dag visar Breivik inte någon ånger över det han gjorde.

I samband med rättegången i det här fallet hävdade expert efter expert att Breiviks mentala hälsa inte tagit skada av fängelsevistelsen och det sätt på vilket han blivit och blir behandlad. Domen kommer nu att analyseras noga och det är förmodligen inte helt uteslutet att domen överklagas av norska staten. Juridiken lever många gånger sitt eget liv och då på ett sätt som inte överensstämmer med allmänhetens uppfattning om vad som är rätt eller fel. Sådana reaktioner uppstår många gånger varje år i varierande fall även här i landet. Och det gäller i fall där den dömde anses ha gjort rätt, men oftare förstås att den dömde borde ha fått mycket hårdare straff.

Vi får väl se om den norska staten fortsätter den juridiska striden. Landet vill naturligtvis inte bli klassat som ett land som bryter mot de mänskliga rättigheterna, men den stora frågan är om man i så fall vill ge Breivik ny stor uppmärksamhet. Kanske är det bättre att lätta på restriktionerna och isoleringen och låta honom träffa några andra interner ibland. Även om de nog inte vill träffa honom annat än för att ge honom på nöten. Breiviks dåd var avskyvärt och oacceptabelt även för förhärdade brottslingar och ”vanliga” mördare.

Jag läser om Stefan Buijsman, en 20-årig holländare som kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan. Han är synnerligen begåvad vilket inte minst visas av att han 9 april blev den yngste personen som disputerat i Sverige i modern tid. Då, 9 april, blev han doktor i matematisk filosofi vis Stockholms universitet och hans forskning inriktar sig på hur de som inte arbetar med matematik lär sig ämnet utifrån både psykologiska och pedagogiska utgångspunkter. Hans förhoppning är att hans forskning ska leda till bättre undervisningsmetoder.

Jo, kanske behövs sådana förbättringar. Matte brukar inte vara det mest populära ämnet i skolan, även om det måhända är det mest nyttiga ämne som skolan erbjuder. Detta eftersom det finns matematik i det mesta här i världen.

Jag tycker att det är kul att läsa om sådana som Stefan Buijsman. Begåvningar ska man vårda och odla och jag har en mycket bestämd uppfattning om att det finns väldigt många väldigt smarta människor som aldrig har fått den uppmuntran eller andra möjligheter att utveckla sin begåvning. Jag har förmodligen tidigare någon gång skrivit om grannen Hugo i Enånger som var en utomordentlig språklig begåvning. Men i bygden sågs han som en särling och udda fågel som inte var mycket att räkna med. Attityden mot honom förändrades dock när Uppsala universitet gav ut ett lexikon om Enångersdialekten, komplett med hur dialektorden skulle uttalas, som han plitat ihop.

Apropå udda fåglar så har många arter nu kommit till våra bygder. I går kväll såg jag en handfull sädesärlor, vilket gladde mig. Björktrasten har jag inte sett men i skyn svävar måsar och trutar och svanar och tranor. Även om den här veckan känns som ett vädermässigt bakslag med duktiga minusgrader på nätterna och bara någon enstaka plusgrad på dagarna, så är våren på gång. Det känns skönt.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.