Snö, gode män och vårdkris

Jobb halva dagen. Som alltid kul och givande. Andra halvan av dagen kollade jag in snöstormen. Det började lite försiktigt med allt starkare blåst. Sedan kom snön. Även om den kom mest i horisontellt läge så växte snötäcket. Intressant väder så här i slutet av april. Men det är ju inte unikt precis. Snöfall har vi ju haft in i maj tidigare år. Dock hoppas jag att det inte blir mer den här säsongen. Längtan efter barmark utan snöhögar och lite varmare temperatur i luften är intensiv.

Det jag lite funderade på under snöfallet och blåsten var vart alla små fåglar tar vägen när det blir så här. En talgoxe såg jag vid ett tillfälle i den kala rönnen utanför balkongen, men hen for iväg med en förfärlig fart i medvinden. Och de små blommorna på grannens lilla gräsmatta som blev övertäckta av en decimeter snö. De är ju levande, men om de har något känsloliv betvivlar jag. Dock måste de ha reagerat på något sätt. Men hur? Det tål att fundera över. Ska bli intressant att se om de reser sig igen när snön töat bort.

Och nu till något helt annat, som det heter. SVT:s granskning av det tydligen illa fungerande gode man-systemet upprör mig å det väldigaste. SVT har granskat de inspektioner som länsstyrelserna gör slumpvis av gode mäns rapporter och redovisningar. Det är bara en bråkdel av årsrapporterna som granskas, men av dessa framgår att det fattas 26 miljoner kronor. Pengar som gode männen har förverkat – eller i klartext stulit – från de personer som de är gode män för.

Nu kommer berättelserna om hur icke myndiga personer, ungdomar eller äldre sjuka, har blåsts på stora pengar under många, många år. Att folk stjäl förstår man. Tjuvar och bedragare finns i alla samhällssektorer och i alla sociala skikt. Att stjäla från personer som samhället ska skydda genom gode man-systemet är emellertid så utomordentligt lågt att till och med ”vanliga” kriminella tar avstånd från det.

Det som upprör är förstås dessa stölder. Men än mer kanske det faktum att överförmyndarna och deras nämnder i kommunerna inte gör ett skvatt för att stävja dessa stölder. Även om överförmyndaren upptäcker ett klart misstänkt brott, så gör han eller hon inte någon polisanmälan. Det finns inte i deras befogenheter att de ska göra det. Helt uppgivet är det förstås också när juristen i Sveriges Kommuner och Landsting står i TV och säger att polisanmälningarna kanske ändå inte resulterar i någonting. Länsstyrelserna då? Ja, de låter brotten fortsätta och gör uppenbarligen inte någonting.

Det är svårt att rekrytera gode män, sägs det. Men efter SVT:s granskning är det måhända något som kommer att förändras. Förslagna typer inom den organiserade brottsligheten kan här se en möjlighet till en ny nisch, när vaksamheten från samhället har ökat för det lurendrejeri som den ägnat sig åt när det gäller att lura till sig pengar från LSS-systemet. Bli gode man och blås dem som du får ansvaret för och du går straffri genom livet. Ersättningen från samhället är inte stor, men den pekuniära belöningen ligger inte där utan i dina klienters konton, som du kan tömma.

Nu ska det sägas att de allra flesta gode män är goda och redbara män och kvinnor som faktiskt vill vara de svaga till hjälp. Men ett system som är så totalt öppet för stölder och så kemiskt fritt från påföljder måste förändras fort!

SVT Västerbotten rapporterade i dag om läkarkrisen i Skellefteå. Efter midsommar står hälsocentralen Kåge-Moröbacke utan läkare och 16 000 personer som är listade till just den hälsocentralen får söka sig någon annanstans för att få ett läkarutlåtande. Men det är krisartat även på andra hälsocentraler när det kommer till läkarbemanning. Så även om det finns en och annan läkare där så ska det väl mycket till innan en person kan få träffa en läkare.

Landstinget i Västerbotten hade ju en ambition att spara 200 stafettläkarveckor i år. Det beslutet är nu hävt på grund av svårigheterna att bemanna hälsocentralerna. Men när även bemanningsföretagen som förser vården med stafettläkare varnar för att ta jobb i Skellefteå – ja, då är läget inte speciellt ljust.

Konsekvensen blir förstås att de som behöver gå till doktorn får sätta sig på akuten på lasarettet i stället. Gissningsvis kan den från tid till annan bli duktigt överbelastad, med nya konsekvenser för vårdpersonalen där. Landstingsledningen med landstingsrådet Peter Olofsson (S) i spetsen tycks stå handfallna och säger bara att situationen i Skellefteå måste lösas. Jo, jo – det är lätt att säga. Men det låter sig nog inte göras så lätt. Lättare var det tydligen att fatta beslut om att flytta Skellefteås mottagning för öron, näsa och hals till Umeå…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.