MP-krisen fortsätter

Miljöpartiets kongress i Karlstad om knappt tre veckor blir en spännande historia. Efter det att språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson öppnat för sin avgång så blir det nog så att Fridolin klarar sig kvar som språkrör men att Romson får gå. Förtroendet för henne är inte högt vare sig hos partimedlemmarna eller hos allmänheten. Bara sju procent av den senare har stort eller mycket stort förtroende för henne. Och då sitter hon på vice statsministerposten.

En purfärsk opinionsundersökning, DN/Ipsos mätning för april, visar att Miljöpartiet sargats av den pågående krisen i partiet. Partiet får i den här mätningen bara 4,8 procent. Men än mer har Socialdemokraterna tappat från mätningen i mars. Socialdemokraterna hamnar på 24,4 procent och det är en kraftig nedgång med 4,5 procentenheter från marsmätningen. Så definitivt är det så att Miljöpartiets kris även har blivit Socialdemokraternas kris och därmed också regeringens kris.

Under förutsättning att Åsa Romson inte får sina partikamraters förtroende att längre vara språkrör så kan knappast statsminister Stefan Löfven ha kvar Åsa Romson som minister och sin ersättare. Å andra sidan kan han heller inte kasta in den som kommer i Romsons ställe i regeringen. Inte så där utan vidare. Jag skulle tro att Löfven i det läget borde lyfta upp Anders Ygeman (S) till sin vice statsminister. Det är ju ändå han som oftast och mest trovärdigt har varit ute i media och försökt förklara vad regeringen gör i olika frågor samt för att svara på kritiken.

Det har ju föreslagits från flera håll att Löfven borde kasta ut miljöpartisterna från regeringen och bilda en ännu mindre minoritetsregering. Det gör han inte, men det är fullt tänkbart att antalet miljöpartistiska statsråd kommer att minska.

Ganska stor uppmärksamhet fick också Expressens uppgifter om att sju-åtta IS-terrorister har tagit sig till Sverige i akt och mening att utföra ett terrordåd här i landet. Säpo undersöker uppgifterna. Tydligt är i alla fall att det finns grund för att undersöka uppgifterna som kommit. Men vad Säpo och övriga berörda har kommit fram till är det ingen utomstående som vet något om för tillfället.

Självklart är det så att Sverige får vara beredd på att det kan ske terrordåd också här. Personer som bott och bor i Sverige har tidigare varit aktiva som terrorister då de både har planerat och varit på väg att genomföra dåd eller rent av gjort det. Så naturligtvis finns det en hotbild, även om Sverige och svenska mål inte är högst prioriterat, kan man tro, av dessa samvetslösa terrorister. Det är bra att polismyndigheterna försöker ha koll på vad som händer och eventuellt kan komma att hända.

För min egen personliga del har det varit en bra dag. Den stora händelsen för mig var att jag för första gången på säkert 35 år backat med en släpvagn. Det kändes lite bakvänt och ovant, men gick skapligt ändå vilket jag är glad för. Första gången jag gjorde det i dag fick jag naturligtvis ta om ett par gånger innan jag kom rätt, men andra gången gick det tämligen enkelt. Bara man tar det varligt och lugnt så ordnar sig det mesta. Att jag däremellan fick jobba en stund med kroppen kändes bara bra.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.