Protester mot vårdflytt

Mot bakgrund av att öron-, näsa-, halsmottagningen i Skellefteå ska flyttas ner till Umeå och de ytterst stillsamma protester som varit mot det beslutet så finns det andra förändringar inom vården på andra håll i landet som väcker så mycket mer protester. I åtminstone ett fall har dessa tillfälligtvis fått resultat.

Det är i Västernorrlands läns landsting där den politiska ledningen föreslagit att akuta ortopediska operationer ska flyttas från Sollefteå till Örnsköldsvik samt att rehabmedicin ska flyttas från Härnösand till Sundsvall. Redan under förra året protesterade 10 000 personer mot dessa planer i Kramfors. Under den gångna helgen samlades dubbelt så många i Härnösand för att uttrycka sina protester mot landstingspolitikerna.

Det fick effekt. Vid dagens sammanträde med landstingsfullmäktige skickade oppositionen tillbaka frågan genom en så kallad minoritetsåterremiss. Förmodligen kommer frågan upp tidigare än vid ordinarie nästa sammanträde och frågan är vad beslutet blir då. Man kan vara ganska säker på att de som har protesterat fortsätter att ha tummen i ögat på politikerna, men sannolikt driver majoriteten igenom sitt förslag. Landstinget i Västernorrland ska ju spara 250 miljoner kronor fram till 2018. Flytten av akutoperationer och rehabmedicin tros ge en besparing på 20 miljoner kronor.

I Sörmlands läns landsting finns det ett annat exempel på protester. Där har majoriteten kommit fram till att man eventuellt ska lägga ned, i alla fall undersöka förutsättningarna, narkosjouren vid sjukhuset i Katrineholm. Nästan 20 000 personer har skrivit på namnlistor som protesterar mot den här undersökningen, som de naturligtvis anser vara ett första steg i nedläggningen av jouren. Och därmed ett första steg till att lägga ned akutmottagningen. Namnlistorna har överlämnats till landstinget som vid sitt möte tidigare i veckan inte reagerade. Det skulle landstinget i och för sig inte göra heller eftersom inget parti har sagt nej till att utreda frågan.

Det som händer i snart sagt alla landsting är att pengarna inte räcker till. Det har blivit svårt att rekrytera läkare och sköterskor. Läkarbristen är ju akut inom primärvården i Skellefteå till exempel och generellt ökar kostnaderna för stafettläkare och inhyrda sköterskor över hela landet. När storregionerna blir verklighet kommer det att slaktas många sjukhus. Det tror i alla fall jag och någonstans anar jag att det är ett skäl till varför dessa regioner är på väg att skapas. Kommer då våra tre sjukhus i Västerbotten att bli kvar eller de tre sjukhusen i Västernorrland eller de tre sjukhusen i Sörmland? Jag tror inte det.

Vården är på väg att omstruktureras. Men inte på ett medvetet sätt utan av tvingande – läs ekonomiska – omständigheter. Då brukar inte resultatet bli så där väldigt bra. Men vi får väl se hur allt slutar. Det är väl det enda vi kan göra.

Märkligt är det dock att protesterna varit så milda mot att öron-, näsa-, halsmottagningen i Skellefteå flyttas ner till Umeå. Det blir ett rackans pendlande de totalt 26 milen för dem som behöver träffa en läkare som undersöker de delarna av kroppen.

Dagen för mig har varit god, kan jag också meddela.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.