Åkesson och Fridolin

Ledaren för Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, höll sitt fjärde vårtal i Stockholm i dag. Efter talet fick han naturligtvis kommentera det faktum att hans svärmor, tillika riksdagsledamoten, Margareta Larsson plockar ut sitt riksdagsarvode på drygt 62 000 kronor i månaden utan att sätta sin fot i riksdagens lokaler. Det har hon gjort sedan i höstas.

Det är förstås upprörande för de flesta. Men Margareta Larsson gör bara det som reglerna tillåter och hon står för vad hon gör. Hon blev förbannad på det sätt som Mattias Karlsson styrde partiet när svärsonen Åkesson var sjukskriven och lämnade partiet och blev politisk vilde. Hon gick ut från riksdagen och har ännu inte kommit tillbaka. Nu har hon startat en massagesalong i stället. Margareta Larsson har rätt till sin ersättning mandattiden ut och eftersom hon knappast lär bli omvald, så får hon därefter också riksdagspension eftersom hon röstades in i riksdagen innan reglerna förändrades.

Nåväl, det är bakgrunden och självklart fick Jimmie Åkesson kommentera detta faktum. Han tycker att svärmors agerande är moraliskt förkastligt. Eller ska man säga mor-aliskt förkastligt. Han har ingen kontakt alls med sin svärmor och kommer inte att försöka ha kontakt med henne heller. Och han tycker förstås att hon ska lämna sin riksdagsplats så att den kan gå till någon som är aktiv i partiet.

Jag kan mycket väl tänka mig att det är en uppmaning som Margareta Larsson ger fullständigt sjutton i. Hon kör sitt race och tänker fullfölja det och jag är nästan övertygad om att det sker av två skäl – hon vill ha det goda arvodet och hon vill djävlas med Åkesson. Lite spännande är det att tänka på hur de har det i den familjen egentligen. Har Åkessons fru någon kontakt med sin mamma och vad säger Jimmie Åkesson i så fall om det?

I sitt tal sa han att ”den verkliga konflikten går mellan den som är beredd att göra sin plikt och den som uteslutande kräver rättigheter”. Efter talet konkretiserade han och förminskade han sin svärmors agerande genom att säga att ”det påverkar som tur är inte det svenska samhället i någon större utsträckning”.

Av det drar jag slutsatsen att Sverigedemokraternas ledare i någon mån kan acceptera att en människa lever gott på samhället utan att göra något. Åtminstone om det svärmor som gör det. Fast det finns naturligtvis andra tolkningar också.

Jag ser att Gustav Fridolin, ny- och omvalt språkrör i Miljöpartiet, har talat till sin kongress. Han manade till intern sammanhållning och menade att det inte finns plats för 17 000 miljöpartisters privata ultimatum. Han hyllade kompromissandet och ansåg att partiet och partiets företrädare orkar allt. ”Man knäcker inte en miljöpartist”, sa han.

Undrar om hans tidigare språkrörskollega Åsa Romson håller med honom till 100 procent. Och undrar om inte Fridolin själv i någon svag stund under de senaste veckorna har varit i närheten av gränsen till att bli knäckt.

Nog om detta. Dagen har varit god mot mig. Lite matshopping och så tog jag mig till Electrolux Home Arena för att titta på när Sunnanås F19-lag mötte Kvarnsvedens dito från Borlänge. Det blev förlust med 1–4 – igen. Två gånger tidigare har det blivit förlust med exakt de siffrorna medan en match gav förlusten 5–0. Nu ligger också F19-laget sist i sin tabell med noll poäng.

I morgon får det bli annat när Sunnanå möter Hammarby hemma på Electrolux Home Arena. Det är hög tid för Sunnanå att vinna sin första match i Elitettan. Kapaciteten finns men den måste bara plockas fram.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.