Ersättning och turism

Ersättningsnämnden, den statliga myndighet som skapades och började arbeta 2013. Nämnden hade en enda uppgift, nämligen att pröva om de personer som utsattes för övergrepp när de var fosterhemsplacerade mellan 1920 och 1980, skulle få ersättning. Nämnden upphör sista juni. De som drabbats av våld och övergrepp under sin fosterhemsplacering hade möjlighet att söka ersättning fram till och med 2014. Ersättningen var 250 000 kronor per person.

Nu har nämnden gjort bokslut. Det visar sig att den har prövat 4 794 ansökningar. Långt ifrån alla har beviljats ersättning – faktiskt bara 2 191 personer. 2 603 har fått avslag på sina ansökningar. Det är faktiskt en smula märkligt. Det man har hört via media är skrämmande historier från de som utsatts för övergrepp. I många fall har upplevelserna under barndomen präglat hela deras liv.

Kanske är det dessa personer som varit ute i offentligheten som har fått ersättning. Kanske inte. Jag vet inte. Men det borde inte råda något tvivel om att många av dem som sökt ersättning hade väldigt tuffa förhållanden som de fick tackla på bästa sätt. Vilket väl var att bara stå ut.

Personerna i nämnden som avgjort om de ska få ersättning eller inte har haft experter till sin hjälp. De har varit experter på bland annat ”vilka levnadsförhållanden som var att betrakta som normalt förekommande under en viss tidpunkt eller om den sociala barn- och ungdomsvården.” Förr i tiden var det andra ”puckar” som gällde när det handlade om barnuppfostran och det finns säkert en hel del i min generation och som bodde i sina familjer som nog hade det väl så tufft. Jag behöver faktiskt bara gå till mig själv där en del minnen finns som väcker frågor om vad som egentligen låg till grund för bestraffningar som utdelades.

Kanske är det sådana förhållanden som inverkat och spelat roll för bedömningen av ansökningarna? Dock är det fortfarande lite märkligt, tycker jag, att långt mer än hälften av de som anser sig ha utsatts för grova kränkningar, inte får några pengar som ersättning. De får väl helt enkelt låta sig nöja med den offentliga ursäkt som gavs till dem för några år sedan och innan Ersättningsnämnden började arbeta.

Ett intressant fenomen är turismens utveckling i Spanien. Eftersom turisterna ratar Egypten och Turkiet i allt större utsträckning på grund av det politiska läget och risken för att utsättas för terrordåd och Grekland därför att folk fortfarande har bilderna av flyktingar som väller in över de grekiska öarna för pionen (vilket inte längre är fallet) så har trycket ökat enormt på Spanien.

Faktiskt i så stor utsträckning att myndigheterna vill försöka stoppa ytterligare turism trots att den för med sig stora inkomster och många jobb. Men miljön förstörs. Avloppsverken har inte kapacitet att ta hand om allt och skit kommer ut i havet, som under vissa perioden blir obadbart (norrländska). Förra året hade Spanien 65 miljoner turister. I år beräknas turistströmmen öka med 20 procent.

Flygplatsen på Mallorca är dimensionerad för att ta hand om 66 flighter per dag. I år töjs det verkligen på gränserna då man räknar med att det blir omkring 100 flighter per dag. Antalet kryssningsfartyg som angör öarna i Balearerna kommer att öka i år. Förra året angjorde 790 sådana fartyg Mallorca, Menorca och Ibiza. Första helgen i maj kom åtta kryssningsfartyg till Palma på Mallorca och 22 000 turister drog ut i stan. Det är kanske inte att undra på att det här och där dyker upp graffiti med budskap som att ”turister åk hem” eller ”turism är terrorism” på väggar i den stan.

För vår egen del blir det nog så, kan jag tänka mig, att vi som vanligt drar iväg till Kairo i slutet av året. Vi har ju varit där tio år på raken nu och för varje år som går känns det som att vi blir allt ensammare som utombys. Runt senaste årsskiftet var det ju tji att växla till sig dollar exempelvis. Av det enkla skälet att dollarinkomsterna från turismen sinat väldigt mycket. Men vad den egyptiska ledningen med president al-Sisi gör för att råda bot  på problemen som skrämmer turisterna vet jag inte. Det tycks i alla fall inte vara tillräckligt för att i någon mån styra över en del av turistströmmen från Spanien till Egypten.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.