Regeringsombildningen

Vad skönt att det fungerar att skriva på bloggen igen. I går strulade det ordentligt och jag fick inte någon möjlighet att skriva, vilket väl inte gjorde någonting egentligen. Det är bara det att det har blivit en vana att skriva något varje dag. Men det gjorde jag i och för sig ändå – om än inte här på bloggen.

I dag har det hänt saker. Statsminister Stefan Löfven har ombildat regeringen en smula. Framtidsministern Kristina Persson fick lämna sin post. Det var ett drag som ingen kommer att märka något av eftersom hon har varit otroligt osynlig under sin tid i regeringen. Ny vice statsminister blev biståndsministern och nya språkröret i Miljöpartiet Isabella Lövin. Hon får också ta hand om klimatfrågorna. Det gamla, eller ska man säga tidigare, språkröret i Miljöpartiet Peter Eriksson lämnar EU-parlamentet för att bli ny bostadsminister. Också han får en annan tung och viktig uppgift som digitaliseringsminister. Helt nytt som statsråd är Karolina Skog (MP) som blir miljöminister och statssekreteraren hos inrikesminister Anders Ygeman, Ann Linde, blir EU- och handelsminister.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson uppgraderas titelmässigt till arbetsmarknadsminister och etableringsminister medan näringsministern Mikael Damberg får en ny uppgift i att i samarbete med näringslivet skapa fler enkla jobb i industrin.

Det är förstås Stefan Löfvens privilegium och ansvar att utse ministrarna i sin regering. Men jag vet inte om ombildningen av regeringen och de nya ministrarna är det bästa som han kunde göra. Valen går alltid att ifrågasätta, men gissningsvis är de nya ministrarna väl kvalificerade för sina uppgifter. Det som möjligtvis kan kännas störande är att statsråden har fått så vitt skilda uppgifter. Peter Eriksson till exempel ska ansvara för både bostadspolitiken och digitaliseringspolitiken. Det finns inte som jag ser det någon gemensam nämnare mellan dessa frågor, såvida han inte kommer på och får igenom att alla nybyggnationer ska ha den nyaste tekniken inbyggd från början med smarta kylskåp och allt vad som kan finnas på marknaden.

Isabella Lövin får ansvaret för klimatfrågorna och biståndsfrågorna. Där finns förvisso en koppling om biståndet inriktas på ett sådant sätt att klimatfrågan (den globala uppvärmningen främst) gynnas. Men intimt förknippad med klimatfrågan är miljöfrågan och miljön får en ny minister ta hand om. Det finns en risk för att det ena statsrådet ”låser” det andra och tvärtom.

Bra är att Ann Linde utsetts till EU-minister. Regeringen behöver verkligen ett statsråd som har dessa frågor som sin specialitet.

Vi får väl se om den här regeringsbildningen blir som regeringspartierna hoppas. Det vill säga att allmänheten får större förtroende för partierna och deras politik. Jag följer ju dessvärre inte med i det politiska livet som jag gjorde under min yrkesaktiva tid, men jag har ju definitivt inte känslan av eller vetskapen om att något som regeringen har gjort faktiskt har bidragit till något bestående. Och till något som är bra för alla i samhället. Men vi får se hur det hela utvecklar sig. På söndag blir det ju partiledardebatt i SVT och den ska bli intressant att följa, även om det nog blir så – som vanligt – att ingenting egentligen sägs utan att argumenten är de gamla vanliga.

En annan sak i dag var att riksdagen gav klartecken till det så kallade värdlandsavtalet med Nato. Avtalet innebär att det blir lättare att bjuda in Natoförband till övningar i Sverige, men också att de ska kunna bjudas in i kriser och om det värsta skulle inträffa – i krig. Som jag ser avtalet är det en ytterligt logisk konsekvens av det mycket nära samarbete som Sverige sedan lång tid har med Nato. Nu återstår bara det slutliga steget – att söka medlemskap i Nato och då självklart tillsammans med Finland.

Min dag då? Ja, den är det inte mycket att orda om annat än att den har varit bra med träning i morse och jobb under förmiddagen.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.