Saktare i stan

När jag talade med dottern i kväll fick jag veta att det regnat duktigt i Sundsvall i dag. Så inte här. Dagen har varit blåsig men fin. Nu på kvällen när jag går ut på balkongen känner till och med jag, med mitt totalförstörda luktsinne, den tunga men härliga doften av häggen. Det är ljuvligt ute nu med ljuset, dofterna, vitsipporna och fågelkvittret. Det verkar som om fåglarna har lugnat ner sig en smula nu och det står väl inte länge på förrän ungarna börjar visa sig.

I dag fick jag massage igen av utmärkta Lena Tall. Hon tog hand om min vänstra sida för att om möjligt få mina ben att fungera bättre och när jag gick därifrån fick jag med mig uppmaningen att traska ut i skogen för att testa om massagen gav effekt. Och den hade gjort sin verkan. Vänsterbenet var så mycket bättre än högerbenet. Så det står väl inte på förrän jag är hos henne igen för att bli gnuggad på höger sida från diafragman ner knäna. Hon får nog ordning på de små bekymren till slut, gissar jag.

Det var ju nära dagar sedan nyheten kom att Skellefteå kommun ska börja sänka hastigheten inne i tätorten. När förslaget presenterades första gången, 2009, var jag emot den nästan generella sänkningen av hastigheten i stan. Och det är jag fortfarande. Visst kan det vara på sin plats att dra ner hastigheten vid vissa partier men inte på det övergripande sätt som man nu tänker sig.

För att en sänkning ska få effekt, det vill säga att bilisterna håller sig inom fartgränsen, krävs det övervakning. Jag tror inte polisen har resurser att särskilt ofta kontrollera hastigheten varför resultatet av sänkningen nog kommer att bli att folk kommer att köra som gör i dag. Alltsedan vi för nästan tre år sedan flyttade till Moröhöjden har jag så gott som dagligen åkt på Torsgatan. Vid korsningen ner mot Electrolux Home Arena och Norrvalla finns det ju en kort sträcka där hastigheten är begränsad till 30 km/tim. Under dessa år har jag sett att polisen haft en kontroll där. Kanske har de varit där flera gånger utan att jag har vetat om det, men särskilt frekventa hastighetskontroller är det inte i stan.

Men apropå just den hastighetsbegränsningen så tycker jag att den bör förlängas nu när den nya stora förskolan är klar och fylld med barn. Visserligen ligger den en bit från gatan, men det kan vara en bra idé att visa bilisterna att det ska köras försiktigt när barn och ungdomar är i närheten.

I kvällens final i Champions League för damer spelade Lyon mot Wolfsburg. Lyon vann efter straffar och det var tredje segern för Lyon där Lotta Schelin nu spelade sin sista match. Det som fascinerar och inspirerar är att damfotbollen nere i Europa lockar fler åskådare än här hemma. Kvällens match samlade 15 000 åskådare. Min önskan är att fler skulle komma och kika på när damlagen spelar. Det finns ju många som gillar fotboll och jag kan lova att det är precis samma spänning, nerv och tuffa tag i matcherna som tjejerna spelar som när pojkar och herrar drabbar samman.

Visst går det lite fortare när herrarna springer och tempot i sig kan göra matcherna lite intressantare för en del av publiken. Många är ju vana vid att gå och titta på hockey när Skellefteå AIK spelar och där är ju onekligen tempot högt. Men sporterna går inte att jämföra och jag tycker verkligen att Sunnanå förtjänar ett betydligt större stöd av Skellefteborna än vad de har. Tjejerna spelar i Elitserien, som är landets näst högsta liga. De tränar hårt och har hög målsättning även om det har gått tungt så här i början av säsongen. Kan elitfotbollen för tjejer fungera så bra i Piteå, så borde den verkligen kunna fungera väl så bra i Skellefteå.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.