Lokalproducerat är viktigt

Jag är verkligen inte någon stor konsument när det gäller mjölk. I dag sänkte mejerijätten Arla priset på den mjölk som man köper från mjölkbönderna. Lägre än så har priset inte varit. Mjölkbönderna gillar förstås inte detta eftersom de inte alls får betalt för vad mjölken egentligen kostar. På Aktuellt sade ordföranden för Sverige Mjölkbönder att priset är cirka 2.30 per invägt kilo mjölk och priset skulle behöva vara 4.30 kronor. Det är en väldig skillnad. Norrmejerier betalar än så länge mer än Arla för den mjölk som man köper och förhoppningsvis fortsätter man att göra det.

Det borde faktiskt ligga i allas intresse att köpa justa produkter som kommer från så nära avstånd som möjligt. Vi har möjligheter att vara självförsörjande när det gäller mejeriprodukter och då ska vi också vara det, tycker jag. Så även om jag inte är någon frekvent kund i affärernas mejeriavdelningar så blir det mest Norrmejeriers produkter som inhandlas. Om det är sådant jag ska ha.

En gång i världen umgicks jag och dåvarande hustrun ganska flitigt med ett par där mannen var mjölkbonde. Att vara det är en livsstil och ett evigt arbete. Tidigt upp på morgnarna och sent i säng. Alltid fick han vara beredd på att något skulle hända och det var inte precis att ringa efter någon om något hände under nätterna. Utan det var bara att kliva upp och fixa det som måste fixas.

På den tiden var det bättre betalt för mjölken, men om man ska räkna vad som blev över och slå ut det på arbetstimmarna, så blev det inte särskilt många kronor. Och definitivt inte något helgtillägg eller övertidsersättning. I dag vet jag inte om han har korna kvar. Kanske har han inte – som så många andra – råd att fortsätta. Det är synd att så många lantbrukare tvingas upphöra med sitt värv. Vi behöver dem och vi borde i större utsträckning än vad fallet är i dag uppskatta dem för det arbete som de gör.

När vi ändå talar om mjölk och mjölkbönder så var det ett annat inslag på nyheterna om att flera bönder har börjat sälja mjölk direkt till kund. Är det någon som vet om det finns bönder i våra trakter som gör det? Jag vore tacksam för tips. För då kan jag göra ostkaka, vilket var länge sedan. Det går bättre med mjölk direkt från bonden än med mjölken från affären.

På Kommunala kongress valdes i dag förste vice ordföranden i LO, Tobias Baudin, till ny ordförande. Draghjälp fick han bland annat av riksdagsledamoten Veronica Lindholm (S), som också  var med som kandidat till ordförandeposten. Hon hoppade dock av och uppmanade dem som hade tänkt rösta på henne att i stället rösta på Baudin. Denne var ju inte heller valberedningens förslag. Valberedningen hade föreslagit Berit Müllerström, som under lång tid arbetat nära den avgående Annelie Nordström. Hon beviljades för övrigt inte ansvarsfrihet av kongressen, vilket är en väldigt stark markering från förbundets medlemmar om hur de ser på den spenderfest som ledningen under hennes ordförandeskap ägnat sig åt.

På Aktuellt förklarade och försäkrade Baudin flera gånger att han ska göra allt vad han kan för att förbättra Kommunals rykte efter skandalerna och att arbeta för medlemmarnas bästa. Hade han sagt något annat så skulle det förstås ha varit en stor sensation. Hur han lyckas återstår att se. Tobias Baudin har ju sin förhållandevis låga ålder till trots varit fackligt aktiv länge. Han var ordförande i Kommunal i Norrbotten innan han för tolv år sedan hamnade i förbundsstyrelsen där han blev vice ordförande. För fyra år sedan gick han till LO där han också blev vice ordförande. Nu är han tillbaka i sitt förbund.

Han är säkert en bra person, Tobias Baudin. Men jag är i grunden lite skeptisk till de som har jobbat länge på höga poster i fackliga förbund. Jag har en mycket bestämd känsla av att där finns en kultur där man mer ser till att värna om sina egna positioner än att verkligen stå på sina medlemmars sida i alla de frågor som kan bli och är aktuella på arbetsplatser runt om i landet. Jag kan förstås ha fel, men det ska bli intressant att höra så småningom vad det innebär när han gör ”allt vad jag kan göra” för att tvätta bort Kommunals dåliga rykte och få flyktade medlemmar tillbaka. En sak, som nog många skulle välkomna, är att begära skadestånd av Annelie Nordström, som ju av kongressen uppenbarligen befunnits ansvarig för skandalerna och penningrullningen.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.