Tre veckor kvar…

Om tre veckor har midsommarhelgen passerats. Sommarsolståndet är det redan 21 juni och efter det blir dagsljuset långsamt kortare. Men om tre veckor vet vi också hur det engelska folket har ställt sig till EU. Om landet ska vara kvar i EU eller om landet ska lämna EU.

I England intensifieras dag för dag kampen om väljarna från de två lägren. Båda vill vinna och båda lägren är precis lika övertygade om att just de har rätt. De som är vill lämna EU anser och är övertygade om England klarar sig bättre själv än som medlem i EU och de som vill att England ska vara kvar anser att det kommer att gå åt den så kallade pipsvängen med landet om landet inte stannar kvar i den europeiska gemenskapen.

Vad jag tycker har förstås inte någon som helst betydelse. Men jag tycker förstås att England ska vara kvar. Lite skämtsamt kan jag ju säga att engelsmännens vilja att utmärka sig redan är tillgodosedd genom att landet har vänstertrafik. Det borde räcka, kan jag tycka.

Vad som händer om det blir så illa att en majoritet av Englands väljare tycker att det får vara nog nu och att landet ska lämna EU, vet förstås ingen. Självklart kommer det att bli turbulent på finansmarknaderna och det blir säkerligen en lång rad exportindustrier både i England och i de europeiska länderna som kommer att ta stryk. Från det att en ansökan om att få lämna EU lämnats in (är det så det går till?) så upphör gissningsvis alla avtal att gälla.

För England och EU gäller det då att förhandla fram nya avtal och det skulle vara mycket konstigt om de avtalen då inte blir sämre för engelsmännen än de regler som gäller i dag för handel och finanser. Jag tror inte att någon ansvarig i EU vill att England ska kunna lämna gemenskapen men behålla alla fördelar som EU-samarbetet ger. Tvärtom är nog attityden att det ska svida för engelsmännen. Till detta kommer många, många andra saker som ska anpassas som exempelvis att alla engelska EU-parlamentariker får åka hem, vilket öppnar för de övriga ländernas representation att bli större.

Hur det blir återstår att se, men det finns en uppenbar risk för att alla, eller i varje fall många, farhågor kommer att besannas. Då blir det en något mörkare framtid under en tid för Europa. Ett brittiskt utträde kan ju också få följdverkningar i form av att andra länder också vill lämna gemenskapen. Polen och Ungern till exempel tycks ju inte bry sig ett skvatt om de värderingar som ligger till grund för EU-samarbetet och skulle kanske passa på att lämna gemenskapen eftersom de redan i dag ses som utbrytare. Dessa länders betydelse för EU är inte lika stor som Englands, men det vore olyckligt av många skäl om samarbetet krackelerar och bryts upp.

Nåväl, nu blir det bara en slapp kväll efter en slapp dag. Laddar för praktiskt jobb i morgon med paneler som ska upp på väggar och golv som ska läggas på – golvet.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.