MP:s utrensning

Miljöpartiet har under en tid nu fått vidkännas ett minskat stöd i opinionen. Samregerandet med Socialdemokraterna har sitt pris, vilket inte är första gången i historien. Det är alltid det mindre samarbets- eller stödpartiet som tar mest stryk. Efter dagens händelser lär stödet minska ännu mer.

Det som har hänt är nämligen att ordföranden i riksdagens EU-nämnd, Valter Mutt (MP), och partiets utrikespolitiska talesperson Carl Schlyter (MP) får lämna sina platser. Detta efter att de två tillsammans med Annika Lillemets och Jabar Amin i en artikel på DN Debatt kritiserat värdlandsavtalet med Nato och förklarat att de skulle rösta med Vänsterpartiet för att försöka skjuta upp beslutet ett år. Nu gick inte det, utan värdlandsavtalet slogs fast av en majoritet i riksdagen.

Med viss rätt är Carl Schlyter och Valter Mutt upprörda över det som de kallar för en utrensning. Ja, de är inte ensamma om att klassificera partiets beslut som en utrensning. De fyra MP-riksdagsledamöterna anser att värdlandsavtalet är något som går emot de grundläggande värderingarna i partiet. Och att de inte har gjort något annat än vad partiets kongress, partiprogrammet och vallöftena slagit fast.

Miljöpartiet startade som ett parti där miljö- och fredsfrågor var basen och utgångspunkt för den politik som formades. Men med dagens beslut av partiet så är det uppenbarligen inte längre så. I regeringsställning måste partiet förvisso kompromissa för att regeringen ska nå fram till beslut som sedan kan drivas igenom i riksdagen. Ja, faktum är att kompromisser är nödvändiga för alla partier som vill åstadkomma någonting. Det vet och förstår väljarna.

Men i vissa lägen är det nog så att partierna – även Miljöpartiet – bör stå fast vid vid sina rötter och värderingar. För alla partier finns det nog en gräns som man inte passerar. Det finns en del som talar för Miljöpartiet nu har passerat den gränsen för att kunna vara anpassliga och – som det heter – regeringsdugliga i allmänhetens och socialdemokraternas ögon.

Personligen förstår jag inte varför Mutt och Schlyter blev bortplockade från sina platser, som de – efter vad jag förstår – har skött på ett klanderfritt sätt. De klargjorde sina ståndpunkter i en för dem väldigt viktig fråga. Nu är den frågan utagerad och beslutad och så vitt jag förstår finns det inte någon direkt anledning för riksdagen att återkomma till den. Därför borde de ha fått sitta kvar.

Vad som nu händer är förmodligen att partiets så kallade falangstrid blossar upp igen. Ute i landet är partiets representanter nog inte särskilt glada på alla håll för att partiet på det här sättet gör sig av med talespersoner som uttryckt en åsikt som gått emot det som partiets statsråd tycker är det enda rätta. Beslutet innebär att Miljöpartiet definitivt sällat sig till övriga partier som på gott och ont är toppstyrda.

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, presenterade resultatet av årets granskningar i dag. Regeringen fick kritik på 17 punkter vilket är klart mer än förra årets granskning som då bara riktade kritik mot regeringen på tio punkter.

Mest kritik fick inrikesminister Anders Ygeman. Han kritiserades på tre punkter varav två handlade om rättsfall. Ygeman säger att han tar till sig av kritiken och att han ska vara mer eftertänksam i fortsättningen. Det gör han nog klokt i samtidigt som jag hoppas att han även i fortsättningen ställer upp och svarar på knepiga frågor.

Ygeman är ju det statsråd som under en tid varit flitigast i medierna och som i svåra frågor när det gällde migrationen och den våg av asylsökande som kom till Sverige i slutet av förra året alltid ställde upp för medierna. Han var under en period det statsråd som främst och bäst representerade regeringen inklusive statsminister Löfven. Den senare borde ju rimligen ha varit och vara den person som visar sig i påfrestande situationer.

Det kom en regnskur under kvällen. Luften blev syrerik och härlig. Kanske faller det mer regn i natt och i morgon. SMHI spår att det i alla fall under torsdagen kommer att bli regnigt. Det behöver komma nederbörd, hur härligt det än är med sol och värme. Och så kan jag kort meddela att dagen har varit god mot mig. Den har bjudit på intensiv sysselsättning från relativt tidig morgon till någorlunda sen kväll. Och det tycker jag är som det ska vara.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.