Internetproblem

Det här inlägget skrevs i torsdags kväll. Men internet slutade att fungera i hela bostadsområdet så jag fick inte iväg det. Därför ser det ut som det gör.

I morgon kväll, fredag, kan det köra ihop sig ordentligt för massor av människor. Från klockan 18 har Svensk Pilotförening varslat om strejk för ungefär 350 piloter som flyger för SAS inrikes och på kortare distanser ut i Europa. I Norge har tidsfristen för den aviserade strejken för piloter inom SAS redan gått ut, men förhandlingarna fortsätter på övertid. Hur det blir här i Sverige återstår att se. Förhandlingarna har gått in i ett intensivt skede och åtminstone på arbetsgivarsidan hoppas man på att nå en överenskommelse innan strejken kan utlösas.

Det är väl det som Pilotföreningen väntar på. Att kostnaden för SAS med alla inställda flyg skulle bli så stor att det blir billigare att gå med på lönekraven och de andra krav som kan finnas på förhandlingsbordet. Men det är inte säkert att så blir fallet. Enligt arbetsgivarsidan så ligger piloternas krav högt över det som har blivit tak inom alla andra sektorer i årets löneförhandlingar. Men exakta positioner från parterna i förhandlingarna har inte lämnats så det är svårt att avgöra om piloternas krav är ohemula i förhållande till vad som åstadkommits i förhandlingarna tidigare i år.

Skulle flygen ställas in och strejken bryta ut, så blir det jobbigt för många. Ta bara de som tagit en sväng till Stockholm för arbete eller något annat och som ska hem på fredagskvällen. Eller de som varit utomlands och kommer hem för att flyga vidare till sin hemort. De blir sittande i Stockholm.

De piloter som är i luften och landar någonstans i landet och får stanna kvar där eller ta sig hem med tåg, buss eller hyrbil tycker jag emellertid inte så synd om. Det kan ju vara kul för dem att stanna till i någon ny stad. Kanske får de tid till lite turistande i stället för att bara sitta i cockpit och planera för flighten tillbaka till Arlanda när planet görs i ordning för returresan.

Jag förstår av en del som jag läst att det finns flera ekonomer som är oroliga för att vi är inne i en bostadsbubbla. Låg ränta och fortsatt ökad skuldsättning samt fortfarande ökande priser – även om ökningen inte längre är så stor – är faktorerna som skapar den här oron. Det kan man förstå. Riksbanken har ju länge varit oroad över utvecklingen och det säger sig egentligen självt att det förr eller senare kommer att bli en dipp på marknaden.

I all synnerhet, som jag ser det, kommer marknaden och priserna att lugna ner sig i takt med att bostadsbyggandet ökar. Alla säger ju att det råder bostadsbrist i landet, nästan överallt, och när byggandet tar fart ökar utbudet och då borde priserna för villor och bostadsrätter stanna upp. På lite längre sikt kommer självklart också borä

…och där slutade internet att fungera. Och jag skriver inte om det…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.