Skelleftemässa drabbas

I morgon invigs årets Euro Mine Expo i Skellefteå. Expon med tillhörande fältbesök, paneler, seminarier och utställningar återkommer vartannat år och samlar besökare från i stort sett hela världen. Det är en stor händelse som Nolia tagit hand om sedan några år tillbaka.

Lite speciellt är i det i år. Deltagarna har svårt att ta sig hit eftersom pilotstrejken på SAS fortsätter. Det har ställt till det ordentligt. Alternativ finns genom att flyga till antingen Umeå eller Luleå och därifrån ta buss eller hyrbil. Men sätena i planen från Norwegian och Malmö Aviation räcker inte riktigt till och därför är det flera som kommit utrikes ifrån som får hyra bil på Arlanda och köra de 75 milen upp. Det hade de nog inte räknat med.

Å andra sidan kan det säkert bli en upplevelse i sig eftersom de under natten får köra i stort sett i dagsljus. I alla fall när de kommer uppåt en bit i landet. Men bilfärderna kan bli lite äventyrliga ändå – särskilt för dem som kommer hit med jetlag i kroppen. Att köra bil i nio, tio timmar är inte bästa sättet att bekämpa tidsomställningen. Dessutom ryktas om att det är lite kris med hyrbilar på och vid Arlanda. Det är ju inte bara deltagarna i Euro Mine Expo som i sin desperation att nå sina destinationer vill hyra bil.

Arrangörerna, Nolia, gör så gott de kan. De har skickat ut meddelande till alla deltagare att incheckningen till mässan är öppen hela natten. Jag planerar att vara på mässan under någon stund varje dag. Jag har alltid besökt den och tycker det är intressant att möta gruvspecialisterna från hela världen och lyssna på de problem och lösningar som finns. En hel del undgår nog mig eftersom jag inte på något sätt har gruvnäring som specialitet, men intressant är det i alla fall. Och det är så roligt att mässan vartannat år återkommer till Skellefteå, vilket vi nog har Lennart Gustafsson, den tidigare v-riksdagsmannen från Malå, att tacka för. Efter sin tid i politiken blev han ju ordförande i Georange som arrangerade den eller de första mässorna.

Nu i kväll har jag naturligtvis kollat in EM-fotbollen och Sveriges match mot Irland. Sverige hade tur som fick oavgjort och som åskådare fick jag flera gånger anledning att fundera på vad dessa professionella spelare egentligen sysslade med. Det minsta man kan begära är väl att de i alla fall ska kunna nå fram med sina passningar och att de är mer offensiva framåt i stället för att bara spela i sidled och möta bollen felvända. Nåja, det blev en poäng i alla fall och jag är rädd för att det blir den enda poängen eftersom Belgien och Italien, som återstår att spela mot, är bättre lag är det som Irland ställde upp med.

Jag försöker i görligaste mån också följa vad Donald Trump har sagt med anledning av vansinnesskjutningen i Orlando. Trump återkommer till att han som president – om han blir vald – kommer att sätta stopp för muslimer att åka in i USA och att muslimer i USA ska kollas upp noga ”som vi gjorde med kommunisterna” efter andra världskriget. Detta åtminstone till dess att landet vet hur de farliga muslimerna ska kunna skiljas ut från de goda. Han anklagade också tidigare administrationer för att ”ha släppt in” Orlandomördarens familj en gång i tiden.

Jag tycker att det han säger är oerhört skrämmande. Det går inte att generalisera och dra alla över samma kam. Och vad säger att det stannar vid muslimer? Den retorik som Trump använder sig av och som samtidigt exploaterar och göder oron som naturligtvis en del känner kan när som helst användas också mot andra grupper i samhället. Och vad blir det för ett samhälle där övervakning och kontroller blir det viktigaste ”för att skapa trygghet”. Nationalism, patriotism och isolationism är det som vi tydligen får se fram emot om Trump blir president.

Jag tycker det räcker med sådana tendenser på andra håll i världen. Det är en tendens och politisk trend som verkligen inte bäddar för en säker framtid för vår värld.

 

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.