Glest på mässan

En bra dag går mot sitt slut och det som återstår under dagen är att i kväll kika på när Lars Lagerbäcks Island möter Portugal. Det kan bli en sevärd match och det är naturligtvis väldigt kul för Island som aldrig tidigare har deltagit i ett mästerskap. Nu är ju dessutom Island högre rankat än Sverige i världsrankingen. Bra jobbat, Lagerbäck.

Under eftermiddagen besökte jag som planerat Euro Mine Expo. Det verkade onekligen avslaget. Det var inte alls lika många människor där som det varit vid tidigare mässor och av det följde förstås att det var ganska tomt med besökare bland utställarna. I år är det 180 utställare från 20 olika nationer och att gå runt där är lite intressant trots att jag inte förstår mycket av det som ställs ut.

Mässan är ju för branschfolk och om jag förstod mer av hur gruvnäringen fungerar så skulle det som utställarna visar upp nog vara väldigt intressant. För en sak ska man ha klart för sig – det sker ständigt innovationer och förfining av teknik. Det betonades både av Agne Ahlenius som representerar Mandalay Resources, som bland annat driver Björkdalsgruvan, och VD:n på Outotec, Kari Knuutila. Agne Ahlenius berättade hur företaget, som startade 2009, konsekvent har letat efter och infört metoder som minskar kostnaderna samt ökar effektiviteten och produktiviteten. Arbetet har varit lyckosamt och det till en stor del beroende på att det ständigt kommer ny teknik som innebär att man kan arbetare smartare.

DSC01907.JPG

Agne Ahlenius. Foto: Ola Theander

Kari Knuutila var inne på samma tema, men med betoning på det absoluta behovet att vara varsam med naturens resurser. Att minska användningen av vatten i gruvprocesserna är nödvändigt och för detta finns mycket ny teknik.

DSC01909.JPG

Kari Knuutila. Foto: Ola Theander

Lennart Gustavsson, ordförande i Georange, och den som 2007 drog igång den första Euro Mine Expo med 27 utställare i Malå i mars 2007, betonade i sitt hälsningsanförande att tvärtemot vad allmänheten nog tror så lägger gruvföretagen ner stora resurser på att återställa miljön och att arbeta miljömässigt smart i sin verksamhet. Utan gruvindustrin och de metaller som grävs fram och utvinns skulle världen inte fungera. I alla datorer och i alla telefoner finns det metaller utan vilka tekniken inte skulle fungera. Och var skulle vi vara i utvecklingen då? Detta var bara ett exempel.

DSC01897.JPG

Lennart Gustavsson. Foto: Ola Theander

Den direkta anledningen till att det tycktes vara glest befolkat på mässan, som anordnas av Nolia, är naturligtvis pilotstrejken. Många deltagare, bland annat en representant från regeringen, har inte lyckats ta sig till Skellefteå och många kom under tidiga morgontimmar efter att ha kört bil upp från Stockholm. De föredrog nog att vila sig först för att med kraft kunna delta i morgon och på torsdag.

DSC01899.JPG

Erik Bergkvist. Foto: Ola Theander

Det är bra att piloterna nu i eftermiddags kom överens med arbetsgivarna om ett nytt avtal. I morgon börjar flygtrafiken på att fungera igen och den ska väl i stort sett ligga i fas med normal verksamhet på torsdag. Vilket får mig att fundera på om de som nu har hyrt bil låter den stå och åker hem med sina bokade biljetter. Blir det en massa bilar stående runt om i landet då?

Ytterligare en talare var ordföranden i Västerbottensregionen, Erik Bergkvist. Också han talade om gruvnäringens betydelse och var väldigt glad och tacksam för att Euro Mine Expo har blivit den största internationella mässan som genomförs i Västerbotten. Eftersom någon regeringsrepresentant inte var närvarande lovade han att hälsa till regeringen från mässan när han senare i veckan ska ha ett möte med dem.

Och nu blir det snart fotboll…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.