Intressant om lärlingar

Så har det hänt igen. En politiker har mördats på öppen gata. Denna gång i England och den här gången var det Jo Cox, parlamentsledamot sedan förra året för Labour. Hon hade precis avslutat ett möte för att England ska stanna i EU på biblioteket i sin valkrets Birstall i West Yorkshire när hon utanför lokalen attackerades av en man som skrek ”Britain first” innan han först sköt henne med ett par skott och därefter högg henne med kniv.

Britain first är namnet på det nationalistiska extremhögerpartiet i England. Dess vice partiledare, Jayda Fransen, kommenterade mordet med att det ”absolut inte är en typ av beteende som vi tolererar”.

Typ av beteende? Ett besinningslöst mord med skjutvapen och kniv. Ett mord på en meningsmotståndare som talar för EU och som i hela sitt liv arbetat praktiskt och administrativt med biståndsfrågor samt ivrigt pläderat för mångfald. Bevare mig och oss för alla extrema åsiktsyttringar vars förespråkare blott alltför ofta tillgriper våld för att på det sättet, genom att skapa skräck, försöker stärka sina positioner.

Helt säkert kommer mordet på Jo Cox på ett eller annat sätt att påverka utgången av folkomröstningen som England ska genomföra 23 juni. Frågan som befolkningen ska ge svar på då är om England ska stanna i EU eller lämna EU. För närvarande får det väl anses väga ganska jämnt i opinionen.

Min dag har varit fylld av aktiviteter. Det intressanta hände väl direkt på morgonen när jag for till Skellefteå Kraft Arena för att lyssna på seminariet där Carl Bennet var det stora dragplåstret. Seminariet var mycket väl besökt och ämnet för dagen var lärlingar. Carl Bennet har engagerat sig hårt för att införa den tyska modellen för lärlingar. Den innebär att ungdomarna går halva tiden i skolan och tillbringar halva tiden på ett företag som lärlingar. De får under tiden en lön som motsvarar vad en högskolestuderande får i studielån.

DSC01928.JPG

Carl Bennet. Foto: Ola Theander

I Tyskland där systemet är etablerat sedan många år tillbaka får hälften av lärlingarna – där börjar en halv miljon ungdomar detta lärlingssystem varje år – jobb på de företag där tjänat som lärlingar, 25 procent får vikariat eller kortare anställningar och de övriga 25 procenten fortsätter att studera. Nästa år ska det här systemet införas på prov i Västerbotten och i Västra Götaland.

Carl Bennet är övertygad om att den brist på utbildad personal som finns såväl inom industrin som inom den offentliga sektorn kommer att försvinna med det här systemet, som under provperioden kommer att handla om industrijobb samt jobb, trädgårdsnäringen samt inom vård och omsorg.

Tyvärr var jag tvungen att sticka lite tidigare från seminariet, som arrangerades av Skellefteå kommun. Helt nödvändig massage hos Lena Tall väntade och därefter blev dagen full av andra aktiviteter.

Utomhus är det som en sen kväll i oktober nu. Ljuset är borta, molnen går lågt, det spöregnar och hos oss är det bara åtta grader. Vinden är stark. En riktig höstdag med andra ord. Fast på tisdag i nästa vecka utlovas i alla fall lite varmare väder.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.