Lite om Nato

I kväll fick statsminister Stefan Löfven äran att öppna de så kallade Gullrandasamtalen på den finländska presidentens sommarresidens i Nådendal. Samtalen handlar enbart om utrikespolitik och säkerhetspolitik. Det är första gången som en utländsk regeringschef får göra det, vilket Stefan Löfven uppfattar som hedrande och ett bevis på att Finland och Sverige står väldigt nära varandra.

Jo, så är det. Men det finns självklart skillnader i uppfattningar också. En sådan – och en viktig sådan – är de två ländernas, eller ska man säga statschefernas, uppfattningar om hur deras respektive länder ska förhålla sig till ett medlemskap i Nato.

Den finländske presidenten Sauli Niinistö har nyligen sagt i en intervju att Finland inte kan utesluta ett medlemskap i Nato. Det är en klok positionering. Stefan Löfven sa vid en presskonferens i dag att ett svenskt medlemskap i Nato inte är aktuellt. Han sa vidare att Sverige har ett bra samarbete med Nato och med EU och ett mycket bra samarbete med Finland och att Sveriges säkerhet bygger på flera multilateral och bilaterala samarbeten.

Jag tycker att det är oklokt att på detta sätt avfärda alla tankegångar på ett medlemskap i Nato. Under den många år långa debatten om Sveriges förhållande till Nato har det flera gånger sagts att om Sverige ska gå med i Nato så är en förutsättning att också Finland gör det. När nu Finland, teoretiskt, är öppen för ett sådant medlemskap, så borde Sverige och Stefan Löfven faktiskt haka på. Det är sannerligen inte något fel att i teorin hålla olika möjligheter öppna.

Sverige har förvisso haft fred i ett par hundra år. Det är en fantastiskt historia, men eftersom ingen vet någonting om framtiden så är det förstås inte heller givet att den fredsperioden kan förlängas i ytterligare ett par hundra år. Jag kan tänka mig att vi alla vill det. Eller i alla fall att det ska vara fred så länge vi själva, våra barn och barnbarn lever. En längre tid än så, vilket väl i sig drar iväg bortåt hundra år, är vårt längsta perspektiv. Men hur världen ser ut då vet ingen i dag.

Vi vet ju inte ens vad som händer i morgon. Eller om vi ska ta sikte på en konkret händelse i nästa vecka – folkomröstningen i England om landet ska stanna kvar i eller lämna EU. Utgången av den folkomröstningen får konsekvenser av olika slag och under de senaste veckorna har en lång rad experter siat om vad som kan komma att hända om det ena eller det andra inträffar. Klart är väl att något händer. Om England bestämmer sig för att lämna EU blir det märkbara följder här och i andra EU-länder och om England stannar kvar så blir konsekvenserna av ett annat slag.

I båda fallen blir det säkerligen så att det i flera länder kommer att uppstå diskussioner om också de ska lämna EU. Eller i alla fall omförhandla sina avtal med EU. När det blir sådana debatter som går på djupet i respektive land, tenderar utvecklingen gå mot ett stillastående i alla andra politiska frågor. Det blir mer känslor än fakta som får göra sig gällande och det är jag lite rädd för.

Anledningen till det beror på att det snart sagt över hela världen finns en tendens till allt starkare isolationistiska strömningar. Sådana är aldrig av godo och om utvecklingen förstärks än mer så kan det leda till större sociala slitningar i samhällena, vilket i sin tur kan sätta ökad snurr på en för samhället nedåtgående spiral.

Som ni ser och förstår är jag inte alldeles överoptimistisk inför framtiden. Låt mig ha fel. Nu går jag och tittar på tv och den pågående EM-matchen i fotboll mellan Schweiz och Frankrike. Så slipper jag skriva något mer just nu.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.