Alliansen hoppade av samtal

Vi tar det lite kort eftersom det är så rackans sent. Igen. Visserligen är det väldigt ljust i norr så lamporna behöver inte vara tända när jag sitter och skriver det här. Mitt lilla ”kontor” ligger ju vänt mot norr. Men det är sent fastän det är ljust. Så kan det vara här uppe vid den här tiden.

Dagen har bjudit på jobb både på förmiddagen och kvällen. Jag lovprisar tekniken när den fungerar som gör det möjligt för mig att följa fullmäktigedebatter långt borta från Skellefteå. Ja, jag lovprisar den när den fungerar. När den inte gör det, så förbannar jag i stället tekniken eftersom den omöjliggör att göra det som man tidigare, innan nya tekniken fanns, inte kunde göra. Men som man nu vant sig vid att kunna göra.

Jag förstår att allianspartierna har hoppat av de blocköverskridande samtalen som syftat till en bred ny och kraftfull bostadspolitik. I morgon lägger regeringen fram sitt eget förslag som naturligtvis har stöd av Vänsterpartiet. Allianspartierna kommer, lovar de, att presentera ett för dem gemensamt förslag i sinom tid.

Tydligen står de två blocken långt ifrån varandra. Detta trots att de fört samtal i fyra månader och tänkt presentera sina förslag före midsommar. Två minuter i tolv – om man kan använda det bildspråket – hoppar alltså de fyra borgerliga partierna av. De anser inte att de på något sätt har fått gehör för de förslag som de anser kan öka byggtakten i landet. Regeringen å sin sida anser att allianspartiernas förslag tvärtom skulle förhindra att nya lägenheter byggs i den utsträckning som behövs.

Bostadsbristen är akut i så gott som hela landet. Dessvärre finns det inte något som egentligen tyder på att bristen kan byggas bort på så kort tid som man egentligen skulle önska. Det finns kommuner där byggnationerna är ordentligt igång – Skellefteå är en sådan kommun – men i de flesta är det nog så att den akuta bostadsbristen har blivit en lika stor överraskning som överproduktionen blev i början av 90-talet. Och det var inte så länge sedan som stora och väl fungerande hyreshus revs i mindre orter därför att det inte fanns folk som ville bo där.

När det skedde vet jag att jag skrev om att det var en väldig kapitalförstöring som framför allt de kommunala bostadsföretagen ägnade sig åt. Å andra sidan förstår jag mycket väl att de revs. Det kostar stora pengar att hålla även tomma hyreshus igång med värme och ett skapligt underhåll och när det inte finns några hyresintäkter som blir det tunga kostnader för mindre kommuner som alltid lever under ekonomisk press.

Vi får väl se vad som händer och vad regeringens förslag kommer att innehåll i morgon, tisdag. Förslaget ska ju utskottsbehandlas och köras igenom riksdagen – om möjligt – innan det eventuellt blir verklighet. Konklusionen av det blir förstås att det inte heller inom bostadspolitiken kommer att ske några förändringar som snabbt tar tag i och försöker få den akuta bostadsbristen under kontroll.

Och med det får jag väl sätta punkt efter en dag som varit helt OK för min del.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.