Zlatan och asylpolitik

Inom sportens och fotbollens värld är nyheten i dag att Zlatan lägger av att spela i landslaget när EM väl är över. Han hoppades, vid en presskonferens där han gav meddelandet, att det ska dröja några matcher än. Men risken är uppenbar att han i morgon spelar sin sista landskamp. Då möter Sverige Belgien och om inte Sverige vinner den matchen är nog – för att använda ett slitet uttryck – EM-äventyret över för den här gången.

Det är bra att Zlatan slutar. Förbundskapten Hamrén gör det ju också. Målvakten Isaksson och mittfältaren Källström gör det. Det är alldeles uppenbart att Hamréns era är över och att det blir den nye förbundskaptenens uppgift att forma ett lag med nya spelare, nya idéer och kanske ny taktik. De som varit etablerade så länge i landslaget måste förr eller senare lägga av. Så är det bara.

Att jag tycker att det är bra att Zlatan slutar beror på att det är sådant väldigt fokus på honom i laget. Alla förlitar sig på honom och alla förväntar sig att det är han som ska avgöra matcherna. I klubblaget har det gått alldeles utmärkt för det mesta, men han har haft svårare i landslaget. Visst – han har gjort alldeles fantastiska framträdanden och många klassiska mål under sina många år i landslaget. Det finns ett par mål som jag aldrig kommer att glömma, hoppas jag.

Jag gillar att se på fotboll och jag får väl bara bocka och buga och tacka Zlatan för det han har gjort och bidragit med. Han är en lysande stjärna och har skrivit in sig i fotbollshistorien. Kul att få ha varit med under hans resa, som förhoppningsvis inte är slut ännu. Det blir väl en ny klubbadress som ska aviseras efter EM eller i sommar någon gång. Karl´n måste fortsätta att tjäna pengar på det han kan så länge han kan göra det.

I riksdagen röstade en majoritet av ledamöterna igenom den nya skärpta asyllagen. 240 ledamöter röstade ja, 45 röstade nej och 30 avstod från att rösta. Den nya lagstiftningen innebär bland annat att asylsökande bara kan få tillfälliga uppehållstillstånd, att möjligheterna till anhöriginvandring skärps högst väsentligt samt att försörjningskraven för dem som kommer som anhöriga höjs.

Lagen har fått mycket stark kritik från många remissinstanser. Ändå har Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna gått vidare. Centern och Vänsterpartiet röstade nej till skärpningarna medan Liberalerna och Kristdemokraterna i stort sett lade ner sina röster. Ja, en centerpartist gjorde det också. En Liberal, Birgitta Ohlsson röstade nej, liksom fyra miljöpartister, de fyra som tidigare tvingats bort från sina positioner i riksdagsarbetet.

Det tar tid att stifta nya lagar och det är därför som beslutet kom först nu. Men det var redan under senhösten som regeringen satte ned foten genom att införa id-kontroller på alla som kom och kommer till landet. Flyktingströmmen har sedan dess minskat väldigt kraftigt och den situation som nu råder får sägas vara under kontroll. Personligen tror jag inte heller att strömmen än en gång skulle ha blivit så stor som den var under några månader i slutet av förra året.

Den skärpning som nu kommer att införas så snart som möjligt kommer därför inte att få någon direkt inverkan vare sig på antalet asylsökande i förhållande till vad som är faktum i dag. Inte heller på mottagningen, som lämnar en del övrigt att önska. Anstormningen av asylsökande kommer att förlänga och har redan förlängt den tid som flyktingarna får vänta på ett besked om de får stanna eller måste åka tillbaka.

I en del kommuner finns det höga ambitioner att så snabbt som möjligt och på många olika sätt få in de asylsökande i samhällslivet. Det är ett tufft jobb och många gör stora insatser. Dock är det så att det som görs inte är tillräckligt. Men det beror inte på vad kommunerna i sig gör. Integrationsprocessen skulle påskyndas om fler engagerar sig ideellt i det arbetet. Vilket förstås är lättare sagt än gjort.

Den nya lagen ska gälla i tre år och när det börjar bli dags för den att sluta gälla ska det bli väldigt intressant att se hur situationen då ser ut och det inte då är dags att återgå till den generösa politik som Sverige har haft tidigare. Vi, som samhälle,  har råd med en generös politik, men den får inte vara – som det har varit – naiv.

I dag har det varit sommarsolstånd. Årets längsta dag har gått och nu börjar det sakta vända tillbaka mot mörkare tider. Lyckligtvis går tiden fort och jag försöker mot den bakgrunden trösta mig med att det ”bara” är sex månader kvar i dag till dess att det vänder nästa gång och vi då åter går mot ljusare tider.

Men det blir inte mörkt ännu på en tid så det finns fortfarande goda möjligheter att njuta av ljuset och sommaren.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.