England och Bonnstan

Jag var uppe länge i natt. Jag ville se de första resultaten av den engelska folkomröstningen där frågan om landet skulle lämna EU eller stanna kvar. Bara ett fåtal valdistrikt rapporterades innan jag tyckte det var dags att gå till sängs. Då ledde den sida som ville att England stannar kvar i EU med drygt 23 000 röster.

Eftersom jag var uppe till sent, sov jag också längre än normalt. Omedelbart möttes jag av beskedet att det engelska folket beslutat sig för lämna EU. I runda slängar hade 52 procent sagt ja till utträde ur EU medan 48 procent ville att landet skulle stanna kvar. Vilka konsekvenserna blir återstår att se, men det är ett omvälvande besked som på ett eller annat sätt kommer att märkas framför allt i England, men även i EU:s alla andra länder. Jag blir heller inte förvånad om det brittiska folkets beslut får ekonomiska och finansiella konsekvenser på det globala planet.

Nu kommer det att ta tid innan Storbritanniens utträde blir ett faktum. Enligt vad som sägs ska förhandlingarna om utträde – hur det ska gå till och vilka villkor som ska gälla – klaras ut under en tvåårsperiod. Men många förståsigpåare tror att förhandlingarna kan dra ut på tiden flera år efter det som stadgas. Vi vet förstås inte någonting om vad som kan komma att hända under dessa förhandlingar. Vi vet heller inte någonting om vilken effekt folkomröstningsresultatet får i Storbritannien. Det hade inte gått många timmar efter det att resultatet presenterats förrän det restes förslag om en ny folkomröstning i Skottland.

För två år sedan röstade skottarna om de skulle bli självständiga eller inte. 55 procent sade då att de ville fortsätta att tillhöra Storbritannien. Vid gårdagens folkomröstning var det 62 procent av skottarna som vill vara kvar i EU. Det kommer troligen att ganska snart driva fram en ny folkomröstning, som med största sannolikhet innebär att Skottland blir ett eget land som söker inträde i EU. Detta samtidigt som det garanterat finns en lång rad saker som måste förhandlas med engelsmännen när det gäller förhållandena som reglerar relationen mellan England och Skottland.

Det mesta tyder på att den närmaste tiden – eller mer korrekt: de närmaste åren – kommer att ägnas åt omfattande förhandlingar i en lång rad olika frågor som stjäl tid och kraft från snart sagt allt annat utvecklingsarbete som EU är tänkt att ägna sig åt.

Nog om detta. Jag gissar nog inte helt fel om jag åtskilliga gånger framöver kommer att skriva om vad jag tycker om det som händer i svallet efter denna omröstning.

DSC01955.JPG

Alla dörrar till snart sagt alla kammare var öppna. Folk träffades och trivdes. Precis som vanligt.

Det har varit och är mycket blommor, barn och buketter i facebookflödet i dag. Det är fullständigt naturligt. Midsommar är verkligen något att fira och även vi tog oss ner till Bonnstan. Som vanligt var det mycket folk där och en trevlig stämning. Den här gången träffade vi på Lena som vi hälsade på i hennes vackert inredda kammare. Flera tittade in till henne – alla dörrar till alla kammare är öppna och det är en självklarhet att man ska kika in och säga hej lite här och där.

DSC01957.JPG

En häftig och fin Ford Fairlane uppmärksammades av många.

Länge pratade vi också med Stefan, som i dagens tidning utmålats som en riktigt arg person. Vi har alla olika roller i olika situationer här i livet och av det som beskrevs i tidningen syntes och märktes inte ett spår. Jonas och Kristina med dotter Rebecka och hennes pojkvän stötte vi också på.

DSC01959.JPG

En somrig Stefan blev det bra pratstund med.

Några ovädersmoln drog in och vi drog oss därför därifrån efter några goda timmar. En liten, liten skur passerade men nu är vädret midsommarfint igen. Härligt!

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.