England och Norrland

Ska vi börja med lite grejer från England. Zlatan meddelade i dag att hans nästa klubb blir Manchester United. Han åker dit i morgon för att skriva på ett ettårskontrakt. Enligt tidningen The Guardian ska han få en veckolön på 220 000 pund, vilket motsvarar 2,6 miljoner kronor – efter det fall som pundet utsattes för efter folkomröstningen som resulterade i att England ska lämna EU.

2,6 miljoner kronor. I veckan. Nog dyker det upp en och annan tanke om hur mycket en spelare kan vara värd. Det finns ju en hel del klubbar i Sverige som spelar på hög nivå som har häcken full att få in sådana pengar i sponsring under ett helt år. Och de allra flesta klubbar och föreningar kommer inte ens i närheten av hans veckopeng under flera års verksamheter. Gissningsvis är det likadant i England. Men Manchester United är ju en storklubb med en organisation och en ekonomi som alla klubbansvariga i alla klubbar i Sverige har svårt att ens föreställa sig.

Den andra nyheten från England är att den i breda kretsar populära Torypolitikern, den tidigare borgmästaren i London, Boris Johnson, inte ställer upp som kandidat till ny ordförande i partiet efter David Cameron. Johnson var ledare för Brexitkampanjen och var också favorit till att bli ny partiledare och därmed landets premiärminister. Men han drog öronen åt sig.

Det tycker jag tyder på en viss klokhet. Det är en väldigt skillnad på att under en kampanj föra fram mer eller mindre populistiska budskap och en helt annan sak att ta ansvar för allt det som man sagt ska hända. När det faktiskt inte kommer att hända eftersom det finns en motpart som har helt skild uppfattning om Englands kommande roll i Europa och i förhållande till unionssamarbetet. Har han insett det, så var det bra att han avstyrde sin kandidatur. Vem det blir som i slutändan efterträder David Cameron återstår att se. Det är en tämligen lång process som ska genomföras i partiet inför dess kongress i oktober. Men förhoppningsvis kommer landets nuvarande regering i alla fall att aktivera artikel 50 i EU-fördraget som innebär att förhandlingar om utträdet kan påbörjas. Jag har en känsla av att ju längre tid som dröjer innan artikeln aktiveras och förhandlingarna kommer igång, desto tuffare blir det för England att få igenom det som de ivrar för.

Indelningskommittén presenterade sitt förslag i dag. Det gick helt enligt förhandstipsen nämligen att Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län förs samman och blir Norrlands län. Landstingen kan inte gå ihop i denna region förrän 2019 medan storlänet kan bli ett faktum redan från 2018. Vilken stad som ska bli ”huvudstad” har indelningskommittén inte sagt något om mer än att man öppnat möjligheterna för att det antingen kan bli Sundsvall, Östersund, Umeå eller Luleå. Det är ju som att föreslå ingenting och det är väl det som kommittén har gjort.

Nu är det hög tid, tycker jag, att börja argumentera för att Lycksele ska bli regionens centrum. Den ligger bra till geografiskt och bör få allt stöd den kan få – även från Umeå som naturligtvis försöker hugga åt sig titeln som huvudstad. Det har man ju sett inte minst på det sätt som Region Västerbotten har agerat när allt i stort sett har lokaliserats till Umeå. I det läget betyder inte de andra städerna eller orterna någonting, vilket är synnerligen beklagligt.

Mycket kommer att sägas och skrivas om den blivande storregionen i norr. Förslaget ska ju ut på remiss innan definitivt beslut fattas av riksdagen. Så jag gissar att även jag hinner skriva och tycka en del om det som kommer att sägas, skrivas och tyckas om hur framtiden för Norrland ska se ut organisatoriskt. Helt såld på att göra halva Sverige till en enda region är jag dock inte. Det kommer att ta lång tid att få det hela att fungera och jag är inte övertygad om att jag kommer att leva för att se om det lyckas. Och då har jag ändå en lekfull målsättning att bli 104 år gammal.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.