Håller med Björklund

Så har då årets politikervecka på Gotland dragit igång. I år är den större än den tidigare har varit. Mer än 3 700 arrangemang finns att välja på för dem som tagit sig till ön och det är förstås nytt rekord. Men det känns nästan som om denna populära och viktiga mötesplats för politiker, forskare, organisationer, företag och journalister har börjat nå sitt absoluta maximum. I det väldiga utbudet blir det ju faktiskt så att de flesta frågorna förblir ouppmärksammade, trots att det kan handla om angelägna frågeställningar.

Nåväl, först ut i år var Liberalerna och det tal som partiledare Jan Björklund höll för en stund sedan. Han talade om EU och enbart om EU. Budskapet som han återkom till var att det krävs mer av samarbete mellan länderna och mer beslut som gör skillnad för invånarna i EU-länderna. Detta efter att en majoritet av engelsmännen hade röstat för att England ska lämna EU.

Jag håller faktiskt med Jan Björklund om den slutsatsen. Missnöjet som visades i Storbritannien beror inte i första hand på att EU har gjort för mycket, även om det var det argumentet som utträdesförespråkarna – och EU-motståndare i andra länder – angav och anger. Det är ju en tolkning som man kan göra och som populisterna utnyttjat maximalt. Sanningen är ju snarare att det som EU har gjort inte är för mycket utan snarare att det är handlingar utan ett sådant innehåll att det förmått göra skillnad för gemene man.

Kort sagt tyckte jag att jag faktiskt kan hålla med Björklund om i stort sett allt han sade. Och det är något som lite grann förvånade mig. Detta eftersom jag under flera år nu har  haft starka och kritiska synpunkter på tidigare Folkpartiets och nu Liberalernas politik. Men i kväll tycker jag att han träffade rätt i sitt närmast ideologiska tal.

Ska man tala om EU och enbart EU i Almedalen? Är det inte ett forum där partiledarna ska tala om nationell politik i första hand och bara snabbt beröra förhållandena utanför gränserna? Jo, det senare blir oftast fallet. Men nu är vi mitt emellan två val och det finns inte några brännande nationella frågor, som jag uppfattar det. Visst – behovet av en bättre integrationspolitik, behovet av ett mer kraftfullt agerande mot den organiserade brottsligheten, behovet av en lösning av det ständigt växande problemet att rekrytera personal till vård och omsorg samt en rad andra frågor är angelägna.

Men det som händer inom EU inom den närmaste tiden är väldigt aktuellt och berör oss liksom alla andra EU-medlemmar på ett  påtagligt sätt. Om EU genom Englands kommande utträde börjar monteras ned kommer lösningen på alla våra problem att bli än svårare. Europa som en splittrad kontinent är inte någon bra plats att leva på. Det har historien visat mycket påtagligt.

Nog om det. Om tre kvart blir det till att sätta sig framför TV:n för att följa Islands kvartsfinal i EM-fotbollen mot Frankrike. Det blir spännande och oavsett hur det går för Island i kväll mot värdnationen så har Island gjort en alldeles fantastisk insats som det finns all anledning att applådera.

Dagen för mig har varit slapp och bra.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.