Revisionsskandalen

Dagen har varit bra. Väldigt bra. Sol och värme. Friskvårdskompaniet på morgonen och där var det inte mycket folk när jag kom på morgonkulan. Nu så här mitt i juli har väl de flesta annat att göra än att gå upp tidigt på morgonen för att bli svettig i maskinerna som finns där. Många bor ju i sina stugor och där är det nog tillräckligt med fysisk aktivitet: pyssel med snickerier eller underhåll, trädgårdsarbete och gräsklippning eller bara löpturer i naturen.

Men det fylldes på med bekanta ansikten lite undan för undan och när jag var klar var det nästan som vanligt där. Hemma väntade sedan arbete under hela förmiddagen och efter det åkte jag ner på stan för att uträtta lite ärenden. Där träffade jag också Magnus som jag satt och pratade med en stund. Det var ett gott och glatt samtal. Kul att möta honom. Dammsugit bilen har jag hunnit med och nu återstår det väl att tvätta den också. Men det finns det tvätthallar till. Jag får väl avvakta och se när lusten faller på. Förmodligen åker jag väl in i en sådan där hall med stora borstar och grejer som det sprutar vatten och tvättmedel ur. Så slipper man ju jobba själv.

Ute i den stora världen – och i just det här fallet tänker jag på Sverige – händer det saker. Dagens Nyheter har gjort och gör ett fantastiskt fint med sin granskning av Riksrevisionsverket. En riksrevisor har redan avgått – i fredags – och de övriga två borde också avgå snarast. Vad som har hänt är ren och skär korruption. Riksrevisorn som har avgått rekryterades från regeringskansliet där hon jobbade på Finansdepartementet. Hon har i sin tur sett till att rekrytera en lång rad medarbetare som har jobbat i regeringskansliet och varit inblandade i ärenden som är eller har varit föremål för granskning. Flera granskningar har lagts ned utan några egentliga förklaringar.

Det tycks ha varit en myndighet under den ledning som varit de senaste åren som lämnar allt i övrigt att önska. Riksrevisionsverket är en myndighet som verkligen ska vara oväldig – ja, det ska förstås alla myndigheter vara, men i synnerhet Riksrevisionsverket som har riksdagens uppdrag att granska andra myndigheter och hur de sköter sina jobb och använder skattepengarna. Men det som hittills kommit fram är rent skrämmande och det som avslöjats hittills har totalt ruinerat allmänhetens förtroende för riksrevisionen.

En ny ledning är absolut nödvändig och hur den än kommer att se ut så kommer det att ta en väldigt lång tid innan förtroendet för Riksrevisionsverket är återupprättat. Om det nu kommer att kunna bli det. Det förtroende som Inga-Britt Ahlenius byggde upp under sin tid som riksrevisor – ni vet hon som fick hela EU-kommissionen på fall och som sedan fick ta sig an FN där hon självklart hittade väldigt mycket att anmärka på – finns absolut ingenting kvar av. Det är rent tragiskt.

Men så har det blivit. Förtroende är inte så rackans högt för Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och polisen heller. Migrationsverket har ifrågasatts många gånger och mycket sedan i höstas, men i just det fallet har kritiken något lugnat ner sig. Men då och då blossar den upp igen. Som när det gäller den väldiga båten som hyrts in som flyktingförläggning och som hittills inte har tagit emot en enda asylsökande. Kostnaden är många, många miljoner kronor. En rättsprocess kommer väl att inledas så småningom. Fakturor har ju skickats och inte betalats och det verkar som att Migrationsverket inte vill kännas vid det avtal som ändå har träffats.

Den härliga dagen fortsätter nu så här mot natten. Inte ett moln på himlen. Luften är klar och bara aningen kylig. Rent av svalkande. Och långt i norr är ljuset från solen, som fortfarande bara är nere under horisonten ett par timmar, intensivt. Visst är det ljuvligt att försöka njuta av stunderna.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.