Kina och USA

Tänk så det kan bli. Jag tycker inte att jag har gjort något speciellt i dag, vare sig nyttigt eller onyttigt. Och dagen bara försvann. Jag har snackat en god stund med en god granne som kom förbi. Jag har varit upp till återvinningsstationen med gamla färgburkar. Där har nu infarten blivit klar där det är meningen att människor ska lämna ifrån sig saker som kan användas. Återbruk kallas det. Prylarna av alla de olika slag går då åter till Solkraft och Rondellen som fixar till dem och säljer dem. Bra idé som nu konkretiserats och som finns på så många andra ställen runt om i landet. Det är inte en dag för tidigt som detta speciella kretslopp startar.

Jag har handlat och bistått hustrun med lite hushållsgöromål, vilket jag tycker är kul. Och så har vi fått en ny bekantskap som kom förbi i kväll. Plötsligt hade dagen gått. Det var en bra dag.

Den permanenta skiljedomstolen i Haag presenterade i dag sitt beslut i den omstridda frågan om Kina har rätt till i princip hela Sydkinesiska havet. Frågan kom till domstolen för tre år sedan efter det att Filippinerna känt sig provocerade av den kinesiska närvaron bara 20 mil från landet. Kina bygger ju sedan flera år tillbaka konstgjorda öar av rev som sticker upp ur havet. Hittills har minst tre sådana öar skapats med fullstora start- och landningsbanor för flyg. Kina hävdar att man har rätt till havet sedan flera hundra år tillbaka, vilket domstolen nu tillbakavisade.

Det som spetsat till frågan är att Kina redan tidigt har deklarerat att man inte kommer att bry sig om utslaget i domstolen, eftersom Kina inte erkänner dess legitimitet. Arbetet med att exploatera havet och naturresurserna som finns under det kommer att fortsätta och det är alls inte otroligt att Kina kommer att komplettera med att via flyg dominera området. Kanske kan det också finnas planer på att förhindra en fri sjöfart. Det är förstås ytterligt störande för alla kringliggande nationer och åtminstone som jag ser det så är det en aggressiv handling.

Det man skulle önska är att Kina nu utsätts för internationella påtryckningar. Kina har ju skrivit på FN:s havsrättskonvention som säger att ett lands territorialvatten är tolv sjömil ut från kusten och att ett lands ekonomiska rättigheter sträcker sig 200 sjömil ut från kusten. Rev och klippor kan inte åberopas för att hävda rättigheterna till ett större område. Men som sagt – Kina struntar totalt i domstolsutslaget och domstolen kan inte på något sätt sätta kraft bakom sin dom. Det får främst bli en fråga för de stater som gränsar till och har intressen i Sydkinesiska havet samt för det internationella samfundet.

I USA har den tidigare demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders äntligen ställt sig bakom vinnaren i de demokratiska primärvalen, Hillary Clinton. Därmed kan presidentkampanjen börja på riktigt. Mot varandra står nu Clinton och republikanernas Donald Trump. Det ska bli intressant att se hur kampanjerna som respektive parti och kandidat planerar kommer att formas och utvecklas. I valet mellan de två hoppas jag verkligen att det amerikanska folket väljer Clinton. Blir det så blir hon historisk som den första kvinnan som blir USA:s president. Vi får väl se hur valresultatet blir i slutet av november.

Och därmed stannar jag för dagen…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.