Drängsmark imponerade

Våra goda grannar Tord och Ann-Charlott bjöd oss ut på en tur i eftermiddags. Vi for iväg till Drängsmark och ångsågen där. Tord ville väldigt gärna visa upp den och jag blev imponerad. Imponerad som jag alltid blir när jag ser gammal teknik. Industrihistoria är intressant.

Vi har inte tidigare någon gång under våra år gett oss tid att åka till Drängsmark. Det första som slog oss var hur vackert det var där sågen ligger.

DSC02324.JPG

Sågen ligger där till höger och än mer till höger, utanför bilden, finns det flera ditflyttade byggnader från trakten. De var fyllda med prylar från förr och jag hade nog kunnat gå där längre och botanisera bland alla de föremål som användes i vardagen för länge sedan. På den tiden var man aktsam om sakerna och hade förstånd att utnyttja allt. Klurigheten och uppfinningsrikedomen var det inte någon brist på trots att både vardag och helgdag var kärva.

DSC02325.JPG

Själva ångsågen drevs av en ångmaskin från Bolinder–Munktell. När den kom till Drängsmark i början av 1920-talet drogs den från Skellefteå station med hjälp av sex hästar. För cirka 15 år sedan renoverades maskinen, bland annat byttes kolvarna ut, av pensionärer från Eskilstuna som tidigare jobbat med sådana här maskiner.

I sågens bottenvåning – ja, så heter det förstås inte – fanns alla remmar som drev sågklingorna i själva såghuset. En informationsfilm hjälpte mig att förstå hur det hela hängde ihop och hur man fick det att fungera. I bottenvåningen fanns också de stora kugghjulen som drevs av vattenturbinen, om det nu var så att ångan tog slut i maskinen.

DSC02329.JPG

I en annan byggnad lite längre ner efter ån fanns den vattendrivna maskinen som gjorde takspån.

DSC02331.JPG

Det var ett givande besök och innan vi for hem så tog vi oss en bit mat uppe i serveringen där det just nu finns en liten utställning av brudklänningar som burits av kvinnor i bygden. Det var också där som informationsfilmen om sågen visades.

DSC02333.JPG

För oss blev Drängsmark en angenäm och intressant bekantskap och det är rent av troligt att vi kommer att släpa med oss lite långväga besökare dit, om och när det beger sig.

Så har Storbritannien fått en ny premiärminister, Theresa May. Det gick undan när det konservativa partiet väl bestämt sig för vem som skulle efterträda David Cameron. Theresa May är det många som har synpunkter på, men hon har varit inrikesminister i sex år och hon har ord om sig att vara tuff och bestämd. Kanske blir hon en bra premiärminister. Kanske inte. Hon sitter ju inte på folkets mandat utan har utsetts av partiet och det är väl inte helt otänkbart att det blir ett val tidigare än tänkt för att hon ska få också folkets mandat.

Hon svarade i alla fall för en riktigt skräll redan under sin första dag som premiärminister när hon utsåg den tidigare borgmästaren och ledaren för Brexitkampanjen, Boris Johnson, till utrikesminister. Det var det nog inte särskilt många som hade räknat med. Nu blir det Johnson som i hög utsträckning kommer att få förhandla om Storbritanniens utträde ur EU. Det blir nog en smärtsam upplevelse för Johnson som under hela kampanjen förmedlade budskapet att det enda som händer när Storbritannien lämnar unionen är att flyktingströmmen begränsas och att England slipper betala EU-avgifterna.

Vad som oroar är att Theresa May aviserat att hon inte tänker aktivera artikel 50 som är startskottet för utträdesförhandlingarna förrän nästa år någon gång. Det är ett budskap som EU-kommissionen garanterat inte kommer att gilla och inte heller de som vill att England ska komma ur EU-gemenskapen så snabbt som möjligt. Trycket på May kommer att bli hårt från ömse håll för att hon och Storbritannien ska hänvisa till artikel 50 i EU-fördraget som reglerar hur utträdet ska gå till.

Så hör jag också att kunskapskraven ska sänkas för de som söker till Polishögskolan. Tanken med det är alla utbildningsplatser ska fyllas. Jag tycker att det är ett dumt beslut. Kunskap är aldrig tungt att bära och jag kan tycka att det är bra, rent generellt, om våra framtida poliser också har tillräckligt goda kunskaper och inte bara presterar bra fysiskt och på andra tester. Ska antalet sökande bli tillräckligt stort för att fylla utbildningsplatserna krävs det andra åtgärder som exempelvis en ordning som ger en bättre löneutveckling samt andra arbetsmiljöfrågor.

Och med detta får jag väl sluta för i dag. Om nu någon har orkat läsa ända hit.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.