Slut för damfotboll.com

Ännu en dag har passerat. Under hela förmiddagen höll jag på med att sortera papper och få in dem i olika pärmar. Egentligen vet jag inte varför eftersom jag bara öppnar pärmarna när jag ska sätta in mer papper i dem. Å andra sidan är det bättre att ha dem där än att de ligger i högar på skrivbordet. Lite bokföring har det också blivit. De papperen behövs ju åtminstone fram till deklarationen om ett halvår eller så.

Det drog ihop sig till åska och regn en stund. Det small ordentligt några gånger och på Västerbottensnytt såg jag att det blixten hade satt eld på ett hus i Falmark. Ja, det hände förstås mer med strömavbrott och sådana saker. Åskväder är dramatiska, men så här inne i stan brukar sådana sällan ställa till med något annat än att det väldiga regnandet kan orsaka översvämningar. Det har ju hänt ett par gånger. Minns bland annat för många år sedan översvämningen som ställde till det ordentligt för Olanders café som fick hålla stängt i många månader om inte ett halvår.

När ovädret kom gick jag ut på balkongen och satte mig att läsa en bok. Det tycker jag var mysigt. Därefter har dagen gått som den brukar gå och nu på kvällningen fick vi ett kort besök av en ny bekantskap. Det var trevligt.

Damfotbollen har uppehåll nu. Skönt för spelarna att få lite ledigt, gissar jag. Men ändå några ord om just damfotbollen. Den lyckas aldrig lyfta verkar det som. Tjejerna som spelar i lag i Allsvenskan och Elitettan lägger ner oändlig tid på träningar, resor och matcher. De är dåligt betalda och dåligt lönade i form av en entusiastisk publik. Ekonomin i klubbarna lämnar i regel det mesta i övrigt att önska. Det är tufft.

I mer än 16 år har det funnits en sajt som heter damfotboll.com. I flera år har jag efter varje hemmamatch skrivit matchreferat och lämnat bilder till den sajten. 1 juli presenterades det sista inlägget där. Sajten lägger ned eftersom det inte finns ekonomi att driva den vidare. Och det trots att så gott som alla har jobbat helt ideellt. Sajten har presenterat referat och nyheter från svensk och internationell damfotboll under alla år och den innehåller ungefär 27 000 artiklar.

Det är med andra ord en gigantisk damfotbollshistoria som ligger där. I dagsläget är det inte någon som vet vad som ska hända med denna dokumentation. Jag tycker ju förstås att det vore något för Svenska Fotbollförbundet att ta hand om, såvida det inte finns någon annan intressent som lovar att bevara och hålla sajten öppen för dem som är intresserade av att läsa hur det har gått för sina lag under 2000-talet.

Det är för illa – men samtidigt så symptomatiskt för damfotbollen – att detta händer. Att det inte ens går att få fram sponsorer som kan gå in och hålla denna värdefulla källa för damfotboll igång.

Jag tror och tycker att Svenska Fotbollförbundet måste göra mycket mer för damfotbollen. Samtidigt som det borde satsas på att försöka få mer folk till matcherna – varje förening gör så gott de kan efter sina knappa resurser, men det räcker inte. Det gäller också att försöka hålla kostnaderna nere. Där skulle åtminstone jag vilja se en annan ordning, med en smartare uppläggning av spelscheman.

I damallsvenskan finns i dagsläget Piteå och Umeå. Vad är det som skulle hindra att dessa lag kan klara av exempelvis två matcher i södra Sverige med någon dags mellanrum när de ändå är i området? Eller att lag söderifrån tar sig an Norrlandslagen med någon dags mellanrum. För Sunnanå och Östersund och i viss mån Sundsvall i Elitettan gäller samma sak. I oktober reser exempelvis Sunnanå i början av månaden till Växjö och i slutet av månaden till Kalmar. Varje resa kostar många 10 000-tals kronor med logi. Så varför inte spela en match på fredag kväll mot ett av lagen och den andra matchen på söndag och så hem efter det. Stora pengar skulle sparas på det sättet och därmed bidra till lägre kostnader och stabilare ekonomier.

Efter vad jag har förstått är det klubbarna i storstadsområdena som bromsar en sådan ordning. De åker för det mesta buss, kanske tåg, vart de ska. Och när de ska till oss här i norra Sverige så är det ett rackans klagande på kostnader och besvär, utan att de för en enda sekund funderar på att exempelvis Sunnanå har 13 bortamatcher där flyg måste användas till elva av dem. I flera fall kräver logistiken också att laget måste ligga över på något hotell. Och detta för att spela en match på 90 minuter. Närmaste bortamatch är mot Sundsvall dit det är 40 mil och sedan Östersund som ligger 50 mil härifrån.

Nej, en ny ordning på spelschemat till nästa säsong och då även med ytterligare en liten justering. Första matchen i serien ska inte vara en hemmamatch för norrlandslagen och sista matchen i serien ska inte heller den vara en hemmamatch för dessa lag. För hur många kommer att gå och se matchen mellan Sunnanå och Älta 5 november? Och vilka väderbetingelser har vi då? Det är väl bara kallt att räkna med minusgrader och snö.

Och så – se till att rädda det som damfotboll.com har samlat på sig genom åren.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.