Turkiet och Pokémon

I förrgår natt var det dådet i Nice. I går natt var det ett försök till militärkupp i Turkiet. Båda händelserna följde jag så gott det nu gick på CNN och BBC. Båda dessa kanaler är, tycker jag, fantastiskt duktiga när något händer. Snabbt får de fram bilder och videofilmer och vittnen och experter. Programledarna håller skickligt i alla trådar.

Försöket till militärkupp i Turkiet misslyckades. Mer än 200 människor dog i kuppförsöket och i dag uppges omkring 5 000 militärer och domare och andra som misstänks ha varit inblandade i kuppförsöket ha arresterats.

Under själva kuppen, när bilderna på soldaterna med deras fordon visade hur de stängde av bron över Bosporen, hörde jag att Atatürkflygplatsen stängts. Inga plan tilläts landa. Jag gick in på flightradar24.com och kollade. Jodå. Inte ett plan där som rörde sig. Bara markfordon. I dag och just nu har trafiken tydligen kommit igång igen, men fortfarande visas hur fordon kör omkring på flygplatsen. Förmodligen är det krigsfordon av något slag. Jag har aldrig sett det tidigare på sajten och på någon flygplats.

I går kväll dirigerades uppenbarligen trafiken om till Sabiha Godsen International Airport som ligger lite längre från Istanbul. Där var det byst med plan som både landade och startade. I dag är det lugnare där. Men också på den flygplatsen finns det fordon som far omkring.

Att kuppen misslyckades var kanske väntat. Hela den viktiga militära apparaten var inte med i kuppförsöket utan bara delar av armén. Om också delar av flygvapnet var med återstår att se. Lågt flygande stridsplan över Istanbul och Ankara gjorde sitt till för att förhöja dramatiken.

Att det över huvud taget skedde ett kuppförsök är kanske inte så konstigt. Den politik som president Eyyip Erdogan har slagit in på – där han tillskansar sig mer och mer makt och där han slår hårt mot all opposition och alla medier som är kritiska – gillas inte av ungefär hälften av befolkningen. Som det sägs. Erdogan är islamist och är öppen med det. Turkiet blir ett mer och mer auktoritärt land och det är nog inte någon tvekan om att president Erdogan kommer att ta tillfället i akt efter kuppförsöket att slå än hårdare mot alla dem som inte håller med honom. Det är en tragisk utveckling som jag ser det. Det finns tillräckligt många envåldshärskare i området. Någon mer behövs inte, men Turkiet har ju redan fått en. På lite sikt kommer det inte att föra något gott med sig.

Tydligen har ett nytt mobiltelefonspel Pokémon Go lanserats i landet. Där det tidigare har lanserats har det tagits emot med stor entusiasm. Servrar kollapsar när många ska ladda hem spelet samtidigt och i USA och Australien har det skett märkliga saker när folk med sin telefon ska jaga märkliga monster som dyker upp lite varstans och som spelarna ska jaga. I Gällivare väcktes en person, enligt en artikel på norran.se, av någon som försökte ta sig in i lägenheten. Det visade sig vara en Pokémonjägare som skulle ha tag på ett ovanligt monster som tydligen gömde sig inne i hallen hos den som väcktes.

Det enda positiva med ett sådant här spel är självklart inkomsterna för företaget och att folk faktiskt kommer ut. Inga föräldrar kan längre gnälla över att ungarna sitter vid sina datorer längre. I stället är de ute och rör sig och utsätter sig för andra faror som kan lura när man är ute och går utan att titta upp från skärmen.

För dem som är intresserade av spel och av att pyssla med telefonernas alla finesser är det säkert kul. Men jag är glad ändå över att inte behöva bry mig. Det finns så mycket annat intressant – och riktigt – i vår värld och i verkligheten som det nog känns mer angeläget att lägga sin tid på. Det är väl så en gammal gubbe ska resonera. Eller..?

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Turkiet och Pokémon

  1. Moa skriver:

    …och ändå vill gubben inte anta utmaningen om en internetfri dag! 😀

Kommentarsfältet är stängt.