Kasta boll i stället

Nu har det republikanska partiets konvent i USA börjat i Cleveland, Ohio. Det avslutas på torsdag, om jag är rätt underrättad, och det avslutas med att den då med största sannolikhet nominerade presidentkandidaten Donald Trump håller ett tal. Säkerhetspådraget är stort i Cleveland eftersom det förväntas en hel del demonstrationer – främst mot Trump, men även för honom.

Egentligen är det smått otroligt utifrån de flesta svenskars uppfattning att Donald Trump kommer att bli nominerad. Hans kampanj har varit rasistisk, drastisk, motsägelsefull och kvinnofientlig. Han har vräkt ur sig påståenden ena dagen och försökt ta tillbaka dem någon annan dag. Han har skamlöst spelat på det missnöje som finns i landet och han har effektivt splittrat partiet.

Ingen tidigare republikansk president kommer till konventet. Flera av de tunga och tidigare aspiranterna till att bli president kommer inte heller. Den republikanske guvernören i Ohio, i den stat där konventet hålles, har sagt att han har annat att göra. Det har varit svårt för republikanerna att få tunga partiföreträdare att tala under konventet. I kväll svensk tid ska hans tredje fru tala och det är väl inte någon överraskning om hon försöker tala om för delegaterna och alla andra att Trump är en mänsklig och medkännande och kunnig människa som mycket väl kan axla presidentskapet. Vad hon än säger så är det självklart ett tillrättalagt och väl genomgånget inlägg som ska framföras för att försöka forma en grund till en annan bild av Trump. En annan bild än den som han själv förmedlat under den långa primärvalskampanjen fram till konventet.

Fortsättningen ska bli intressant att följa. Dels – självklart – hur det republikanska partiet kommer att utvecklas när det splittras och de tidigare traditionella värderingarna, dels hur de republikanska väljarna reagerar. Allt fler mer eller mindre framträdande republikaner har kapitulerat inför Trumps framgångar i primärvalen och stödjer honom nu. Likadant är det med delegaterna, även om det har funnits delegater som har velat förändra röstningsförfarandet på konventet så att alla ska få rösta efter övertygelse och inte på den som vann primärvalet i respektive delstat. Bråk och livliga debatter kan förväntas.

Det ska också bli intressant att se vad som händer utanför byggnaden där konventet äger rum. Säkerheten är hög och det är exempelvis förbjudet, hörde jag i SVT:s nyheter, att det bland annat är förbjudet att bära och ha med sig tennisbollar! Detta eftersom de kan användas som vapen och skada folk om de kastas.

Men skjutvapen får alla bära i Ohio. Öppet. En kvinna som fick kommentera detta sade sig förstå logiken. Om en tennisboll kastas hårt och träffar huvudet på någon kan den ta illa och skada personen. Men skjutvapen är ju tillåtna enligt lag. Jag må säga att jag inte förstår logiken. Jag tycker det är totalt korkat och jättedumt. Det är väl bättre om bråk uppstår att folk kastar tennisbollar på varandra i stället för att de skjuter på varandra. Å andra sidan har jag aldrig förstått amerikanernas kärlek till vapen och jag förstår inte att det ska vara så svårt att ändra lagstiftningen.

Varje år dör ungefär tio gånger fler i USA av vapenvåld än vad som dog i terroristattacken mot World Trade Center 2001. Från 2004 till 2013 dödades över 300 000 amerikaner till följd av detta vapenvåld, som bara fortsätter och fortsätter. Och politikerna – främst de republikanska – blockerar all lagstiftning i kongressen som skulle ändra vapenlagarna. Det är i sanning inkonsekvent och märkligt att så mycket pengar och så många människor används för att försvara landet när den största ”fienden” – det egna vapenbärande folket – lämnas helt fri att fortsätta att ha ihjäl sina landsmän.

Vi får dock hoppas på att inget dödligt våld inträffar ute på gatorna i Cleveland i samband med republikanernas konvent. Och förstås att inget sådant heller händer när demokraterna ska ha sitt konvent i Philadelphia nästa vecka, där Hillary Clinton blir demokraternas presidentkandidat. När det konventet är överstökat börjar presidentvalskampanjen på allvar. Kanske efter någon vecka i alla fall där kandidaterna vilar upp sig och laddar för tre månaders intensivt flackande över landet för att jaga röster till valet i början av november.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.