Tankar om politik

Så kul att det finns ett intresse från ett bolag i Australien att provborra efter litium i området runt turistgruvan i Varuträsk. SVT Västerbotten visade ett inslag i dag. Litium är en metall vars priser har ökat ordentligt i takt med att metallen behövs för batteritillverkning när det nu tillverkas allt fler eldrivna bilar. För att denna driftsform ska kunna slå igenom ordentligt krävs det förstås att batterierna fortsätter att utvecklas. Vi får väl se hur det blir och om det australiensiska bolaget hittar litium i de mängder som kan försvara en brytning.

I natt svensk tid invigs det demokratiska konventet i Philadelphia i USA. Tanken är att konventet ska utse Hillary Clinton till sin presidentkandidat. Men tusentals supportrar till hennes utmanare under primärvalen, Bernie Sanders, är inte beredda att rösta på henne. Att Sanders ska utses är uteslutet. Av rapporterna låter det som att Sanders väljare – tolv miljoner människor röstade på honom i primärvalet – i så fall i presidentvalet lägger sina röster på andra kandidater. Oberoende kandidater eller sådana som står för mycket mindre partier som aldrig normalt syns i den massiva bevakningen av valet. Alla är och kommer att vara fokuserade på matchen mellan Hillary Clinton och Donald Trump.

Om demokraterna splittras och Clinton inte får fullt stöd av Sanders supportrar finns det en risk för att hon inte vinner över Trump. Vad som förvånat mig hittills är det oresonliga hat som visas mot Hillary Clinton. Detta samtidigt som de hatfulla visar upp en näst intill religiös övertygelse och inte ser några som helst fläckar hos Trump.

Kontrasterna mellan vitt och svart, mellan hat och kärlek, är synnerligen illavarslande och jag skulle dessvärre inte bli alltför förvånad om det under de månader som återstår till valet i början av november kommer att begås något eller några brott som har detta hat som drivkraft.

Sanders supportrar blir en nyckelgrupp som kommer att avgöra presidentvalet, kan jag tro i denna stund. Redan har Bernie Sanders talat till dem och uppmanat dem att stödja Hillary Clinton. Men hans budskap togs inte emot välvilligt. I natt ska han tala igen på konventet och det ska bli intressant att se hur det talet tas emot och vilken effekt det möjligtvis kan få. Förhoppningen i november står till att Sanders tillskyndare ändå förstår att deras eventuella agerande att inte stödja Clinton kan resultera i att Donald Trump blir president. En sådan utgång av valet skulle ställa till mycket elände i världen, med tanke på hur Trump i slagord formulerat sin politik.

I Turkiet fortsätter utrensningarna av folk som regimen tror har haft att göra med kuppförsöket härförleden. En ny domstolsbyggnad ska uppföras utanför Ankara som ska ge plats för 900 åtalade. Mer än 60 000 soldater, poliser, domare, lärare och tjänstemän har gripits eller förlorat sina jobb efter kuppförsöket. I dag greps 43 journalister och mer än 200 personer fick sparken från Turkish Airlines. Turkiet går under president Erdogans ledning mot en utveckling som är synnerligen oönskad och som är på väg att bli en islamistisk diktatur.

Och så har telekombolaget Ericssons vd, Hans Vestberg, fått sparken. Under hans ledning har företaget inte alls utvecklats positivt, men styrelsen har ändå belönat honom och andra i ledningsgruppen väl. Bortslängda pengar, kan man tycka. Det är inte något konstigt i sig att Vestberg fick sparken av styrelsen. Men nog ligger mycket av ansvaret för företagets dåliga utveckling också till stor del på styrelsen, som låtit utvecklingen pågå.

För min egen del har dagen varit varm och härlig. Träning på morgonen, jobb under resten av förmiddagen och en bit in på eftermiddagen. Jag blev också jätteglad när jag från balkongen såg två små igelkotteungar. Hoppas de klarar sig i värmeböljan som råder.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.